Belföld

Győr polgármestere leprovokátorozott egy betelefonálót, akit aztán le is kevertek a rádió szerkesztői

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A GyőrPlusz rádió vendége volt Dézsi Csaba András győri polgármester, ahol szó volt a városban tervezett óriásberuházásról is – írta az ugytudjuk.hu. A helyiek amiatt aggódnak, hogy 350-400 hektárnyi mezőgazdasági területet ipari területté minősítenek át, ráadásul jelentősen zavaró ipari övezetbe (GIPZ) sorolják a földeket. Állítólag egy újabb hatalmas akkumulátorgyár létesülne közvetlenül a győrszentiváni lakóövezet mellett.

Kapcsolódó
Több száz hektár termőföld kisajátítása kezdődhet Győrszentivánon, a lakosság még mindig nem tudja, milyen gigaberuházás készül
Január óta tervezik a gigaberuházást, de a lakosságot máig nem tájékoztatták, mi épül majd közvetlenül a házak mellett.

A témában lakossági fórumot is tartottak mér, az érdeklődők szinte teljesen megtöltötték az ezer fő befogadására alkalmas Molnár Vid Bertalan művelődési központot. A városrész 10-12 ezres lakosának nagy része félti a gyerekei jövőjét, az egészségét, a vagyonát az ipari park folyamatban lévő bővítésétől. Hogy milyen nagy az aggodalom, azt mutatja, hogy pár nap alatt köze hatezer aláírás gyűlt össze a projekt ellen, ezer kifogást és véleményt küldtek az önkormányzatnak az egyeztetés kapcsán. Az aláírásokat átadták a polgármesternek, és megküldték Lázár János beruházási, illetve Nagy István agrárminiszternek is.

A lakossági fórumra Dézsi Csaba András nem ment el, a rádióban viszont kifejtette, hogy jó húzás volt elődei részéről az ipari park felépítése, de az betelt, ezért bővíteni kell. A politikus elmondta, hogy szerinte felelőtlenség lenne nem folytatni a fejlesztését a területnek, hiszen a legfontosabb, hogy munkahelyek létesüljenek. Az akkumulátorgyárakban egyébként – például a gödiben is – jelentős arányban külföldi vendégmunkások dolgoznak, távol-keletiek, illetve ukránok.

A polgármester érzékeli, hogy „kialakult egy aggodalom” a szentivániakban, hogy ide veszélyes üzemek települnének, ami „megzavarja az életkörülményeiket, és elértéktelenednek a telkek”, de megjegyezte, hogy a szentiváni ingatlanárak nőttek eddig az ipari park bővítése miatt, és azért telepedtek be sokan Szentivánra, mert közel van az iparterület.

Élő adásban provokátorozott egy aggódó szentiváni apukát Dézsi Csaba András

Lassan két hónapja tiltakoznak a szentiváni civilek az Ipari Park bővítése ellen. Dézsi Csaba András győri polgármester a GyőrPlusz rádióban kifejtette: titokzatos háttérhatalom szervezte a szentiváni aláírásgyűjtést, mert ilyen gyorsan ennyi aláírást nem lehet összeszedni, ezután (a videón is kis szünet után) élő adásban provokátorozott le egy betelefonáló szentiváni édesapát.

„Van egy csoport, amely magát környezetvédőnek eladva próbál – jelen pillanatban sikeresen – feszültséget és félelmet kelteni a szentiváni lakókban” – mondta Dézsi Csaba András, aki szerint ők manipulálják az embereket. Kifejtette, hogy a szentiváni civil csoport vezetői valójában provokátorok, akik azért kapják a fizetésüket, hogy felhergeljék a lakosságot. Arról beszélt, hogy az ügyben tartott korábbi tüntetést DK-s és MSZP-s politikusok szervezték, ezt pedig az bizonyítja, hogy ellenzéki politikusok is részt vettek a demonstráción.

A műsorba ezt követően betelefonált egy szentiváni férfi (a videón kis szünet után 8:35-től), aki magára aggódó apukaként hivatkozott, és azt kérdezte a polgármestertől, hogy a szentiváni civileket miért a médián keresztül pocskondiázza, miért nem ment el inkább a fórumra, és a nyílt városháza jegyében válaszolt a kérdésekre?

A polgármester erre az mondta, hogy ha a betelefonáló a tükörbe néz, akkor egy provokátor fog onnan visszanézni rá.

Ön az egyik olyan ember, aki meghiúsítja, hogy egy normális párbeszéd kialakuljon a szentivániakkal, provokálja a lakosságot, ijesztegeti az embereket.

Elmondta azt is, hogy a város azonnal reagál a lakossági aggodalmakra, méréseket rendelnek, független szakembereket kérnek fel szakvéleményre.

Ezután a polgármester azt várta, hogy a betelefonáló válaszol a felvetéseire, ám ez nem történt meg, mivel a műsorvezető időközben bontotta a vonalat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik