Belföld

Kocsis Máté időkorláttal végtelenítené a veszélyhelyzetet

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A fideszes politikus a veszélyhelyzet meghosszabbítására 180 napot adna, korlátlanul akár többször is, ami szerinte más, mint az időbeni megkötés nélküli, korlátlan lehetőség.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője törvényjavaslatot nyújtott be a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021. évi XCIII. törvénynek a veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggő módosításáról. A javaslat sarkalatosnak minősül, elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának „igen” szavazata szükséges.

A fideszes politikus hivatkozik az Alaptörvény megelőző védelmi helyzetről szóló cikkére, amikor azt javasolja, hogy a kormány 2022. november 1-jei hatállyal a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérhesse, de azzal a kitétellel, hogy ezt a felhatalmazást többször is megkaphassa.

Kocsis Máté emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvényben már felhatalmazta a kormányt, hogy veszélyhelyzetben az
Alaptörvény 53. cikk (1) és (2) bekezdése szerinti kormányrendeletek hatályát 2022. november 1-ig meghosszabbítsa. Akkor lép hatályba az Alaptörvény kilencedik módosítása a különleges jogrenddel – így a veszélyhelyzettel – kapcsolatos szabályokkal.

Bár a szabályozás rögzíti, hogy a kormány ezt a jogkörét – a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan – kizárólag a veszélyhelyzet hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolhatja, azonban a veszélyhelyzet meghosszabbítására továbbra is időbeni megkötés nélkül, korlátlan lehetősége van az Országgyűlésnek.

Kocsis Máté áttekintette a hasonló európai szabályozásokat, és megállapította, hogy több ország is (pl. Olaszország, Lettország, Finnország) időbeli korlátot állapít meg a veszélyhelyzet, illetve az annak megfeleltethető különleges jogrendi kategóriának az elrendelése és a meghosszabbítása tekintetében is. Szerinte arra figyelemmel, hogy a veszélyhelyzet alatt az alapvető jogokat korlátozó intézkedések meghozatalára is lehetőség van – ahogy ez a koronavírus-világjárvány alatt is történt – indokolt a veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítására időkorlát megállapítása.

Frissítünk!

Jobbik: Sunnyogva tenne a kormány újabb lépést a teljhatalom felé?

Az ellenzéki párt szerint Kocsis Máté ismét kreatív kedvében volt, új törvényjavaslata értelmében a kormány gyakorlatilag érdemi indoklás nélkül, az idők végezetéig meghosszabbíthatná a veszélyhelyzetet. A Jobbik szerint az új javaslat nem több, mint a kormány újabb lépése a teljhatalom felé. Mint írták, már az is szégyenletes, hogy a kormány a háborúval próbálja magyarázni az elmúlt 12 év elhibázott gazdaságpolitikáját.

Azt érthetőnek tartják, hogy a háború miatt veszélyhelyzetet rendeltek el, de a Jobbik szerint ezen időszakot semmi másra nem használták, csak saját érdekeik érvényesítésére, átgondolatlan és a magyarok számára káros törvények meghozatalára, oligarcháik zsebeinek hizlalására.

Elég, ha visszagondolunk a két nap alatt átvert katatörvényre vagy az állami polihisztor, Mészáros Lőrinc MVM-es érdekeltségeire.

A Jobbik szerint a most benyújtott törvényjavaslat minden lehetőséget megadna az Orbán-kormánynak, hogy ezt ellenőrizhetetlenül és végeláthatatlanul folytassa. Egy felelős kormány ilyen vészterhes időkben nem azzal foglalkozna, miként biztosítsa be a hatalmát, hanem azzal, hogy segítse érdemben a magyar embereket. Ehhez képest szó nélkül leszavazták a Jobbik áfacsökkentő javaslatait, megszüntették a rezsicsökkentést, amivel még nehezebb helyzetbe hozták a magyar kis- és középvállalkozókat, a magyar családokat, tette hozzá közelményében a Jobbik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik