Belföld

Egyre borúlátóbb a jegybank: 1996 óta nem látott inflációs csúcsot várnak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

19-22 százalékos sávba várható az infláció tetőzése, de az sem kizárt, hogy 22 százalék fölött lesz. A nagy megugrás már szeptemberben bekövetkezhet a rezsiemelés és az aszály miatt

– derül ki a jegybank hamarosan megjelenő, friss inflációs jelentésének előzetesen publikált számaiból, melyet a hvg.hu közölt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptemberi előrejelzése szerint az éves átlagos infláció az alábbi módon alakul:

  • 2022: 13,5-14,5 százalék (a júniusi előrejelzésben még: 11-12,6 százalék),
  • 2023: 11,5-14 százalék (a júniusi előrejelzésben még: 6,8-9,2 százalék),
  • 2024: 2,5-4 százalék (a júniusi előrejelzésben még: 2,5-3,5 százalék).

Az inflációs pálya csúcsa a legnagyobb valószínűséggel 20 százalék körül lesz az idei év végén, a jövő év elején. Hasonlóra 1996 óta, azaz 26 éve nem volt példa.

A forint gyengülése várhatóan tovább emelte az ipari cikkek inflációját, de abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy elsősorban az árstopok kivezetésétől függhet, mikor éri el a csúcsát az áremelkedés. Az élelmiszer ársapkákat december 31-ig hosszabbította meg a kormány, annak ellenére, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már korábban azt pedzegette, hogy lassan jó volna eltörölni árkorlátozásokat.

Ezzel együtt Virág Barnabás jegybanki alelnök nem régiben úgy nyilatkozott, hogy érezhetően fordulat körvonalazódik a globális inflációban, miután a legtöbb nyersanyag ára – nagyon magas szintekről ugyan, de – csökkenésnek indult, ami várhatóan 2023 elejétől fokozatosan süllyedő pályára tereli a hazai inflációt is.

Az infláció mellett a gazdasági növekedés alakulására vonatkozó előrejelzéseit is jelentősen rontotta az MNB.

2022-re már csak 3-4 százalék közötti növekedést várnak (a júniusi jelentésben még 4,5-5,5 százalékot vártak). A jegybank adatai szerint a gazdaság már most lassul, a harmadik negyedévben visszaesés lesz a második negyedévhez képest, a negyedik negyedévben pedig a harmadikhoz képest – mondta el Virág Barnabás alelnök. 2023-ra az MNB 0,5-1,5 százalékos növekedést vár (júniusban ez még 2-3 százalék volt).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik