Belföld

Sokan próbálnak szociális otthonokba menekülni a rezsiválság elől

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Egyre többen jelentkeznek a szociális ellátórendszer különböző intézményeiben, mert máshogyan nem tudják megoldani a lakhatási gondjaikat – derül ki az Atv.hu cikkéből.

A család- és anyaotthonok jó része már hónapok óta teltházzal üzemel. Egy kaposvári anyaotthon vezetője az ATV Híradójának azt mondta, ők már nem is tudnak újabb lakókat fogadni. A kaposvári Borostyánvirág Anyaotthon vezetője szerint egyre nehezebben tudják a feladataikat ellátni, folyamatosan nő ugyanis a rezsijük, és az üzemanyag, az élelmiszer árának emelkedése is nagy terhet jelent számukra. Eközben pedig azt is látják, hogy egyre többen a megélhetési körülményeik romlása elől szeretnének hozzájuk menekülni.

Bíró Dániel intézményvezető a riportban arról beszélt, nemcsak a férőhelyek száma véges. „Minden családnak van egy időigényes gondozási terve, amit ha közösen végre tudunk hajtani, csak akkor lesz sikeres” – fogalmazott.

Semmivel sem jobb a helyzet a nagykanizsai családok átmeneti otthonában sem, ahol annyira tele vannak, hogy egyelőre azt sem tudják megmondani a jelentkezőknek, hogy mikor tudják őket befogadni. Az egyik debreceni átmeneti otthonban szintén teltház van, ide sem tudnak egyelőre több rászorulót felvenni.

A családok leginkább az élelmiszerek árának emelkedésére panaszkodnak. Akik bejutnak valamelyik otthonba, azoknak átmenetileg a rezsi kifizetésére nem kell gondot fordítaniuk – írja az Atv.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik