Belföld

A tavalyihoz képest 26-szoros árat kellene fizetnie a gázért Szentendrének

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Miután a korábbi ajánlatban kapott gázárat, vagyis a tavalyi ár 17,5-szeresét nem fogadta el Szentendre az MVM-től, az állami tulajdonú társaság arról tájékoztatta a város vezetését, hogy automatikusan a basic tarifacsomagba kerülnek, ami azt jelenti, hogy immár 26-szoros árat kellene fizetniük a gázért – írja a szentendre.hu.

Frissítünk!

(A szentendre.hu eredeti cikkében tévesen 35-szörös árról számolt be, ezt utólag pontosították, így lapunk is korrigálta az adatot)

Fülöp Zsolt polgármester az abszurd árképzés korrekcióját sürgeti Fülöp Zsolt polgármester.

Mint írják, a szentendrei képviselő-testület a nyár folyamán egyhangú határozatával elindította a szükséges gáz és az áram közbeszerzését. Előbbire egyetlen ajánlat érkezett, ebben az állami tulajdonú MVM a földgáz árát a tavalyi gázárhoz képest 17,5-szeres – 103 helyett 1801 Ft/m³ – áron állapította meg. Ezt az árat a szentendrei képviselők nem fogadták el, ezért új közbeszerzést írtak ki.

Az MVM ezt követően arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy Szentendre a határidő lejárta után automatikusan a basic tarifacsomagba kerül.

Ez azt jelenti, hogy októberi ár 2644 Ft/köbméter lenne, vagyis a szentendrei képviselők által irreálisan magasnak minősített ár közel duplája.

Megjegyzik, az árképzés irrealitását jelzi, hogy a holland energiatőzsdén a földgáz ára 2022. augusztus 26-án volt történelmi csúcson: ekkor a tőzsdei zárási ár 1310,24 Ft/m³ volt. A szeptember 26-i zárási ár: 663,79 Ft/m³ volt.

A polgármester azt közölte:

Felhívjuk az MVM Energetika Zrt.- és az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) illetékes vezetőinek figyelmét, hogy sürgősen vizsgálják felül az energia-árképzési metódusokat és egyértelműen tájékoztassák az önkormányzatokat a lehetséges tarifákról. Minden önkormányzat felelősen gazdálkodik a közpénzekkel, ezt várjuk el az állami tulajdonú szolgáltatóktól is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik