Belföld

A Parlament elé vonultak a klímasztrájk tűntetői

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Ismét az utcán tiltakozott a Fridays for Future mozgalom, ez volt a nyolcadik globális klímasztrájk, közölte a szervezet. A világ minden részén, így Budapesten is az utcára vonultak az emberek, hogy

emlékeztessék a politikai és gazdasági döntéshozókat, hogy az ökológiai és klímaválság továbbra is zajlik és egyre sürgetőbb problémákat okoz az emberiségnek.

– írják. A mostani tüntetés mottója az volt, hogy

Jövőt kérünk ebben a világban.

Ami szerintük kifejezi, hogy az egész emberiség jövője múlik a jelen politikai döntésein.

Farkas Norbert / 24.hu

A tüntetők szerint a politikusok nem kezelik kellő komolysággal a helyzetet, pedig nem jövőbeli fenyegetés, hanem már most érzékelteti a hatásait.

A tudósok szerint kevesebb mint 10 évünk maradt cselekedni annak érdekében, hogy mérsékeljük a jövőnket fenyegető klímakatasztrófát. Nem is csak a jövőnkről, a jelenünkről van szó. Tudjátok, mi történt az idén nyáron: hőhullámok, szárazság, erdőtüzek, kevés lesz a termés, az országban már van, ahol ivóvízhiány van.

– mondta el a beszédében az egyik aktivista, Mártonffy Jakab.

Farkas Norbert / 24.hu

A mozgalom szerint az elmúlt évtizedet elvesztegette a magyar kormány, nem vették komolyan a klímaváltozás okozta fenyegetéseket.

A téves energiapolitika eredményeképpen hazánk és a magyar emberek kiszolgáltatottak az energiaválsággal szemben. Amikor az orosz gázellátás bizonytalanná vált, a kormány kénytelen volt kapkodva még szennyezőbb fosszilisekhez, a szénhez és a lignithez nyúlni, illetve védett erdők tarvágását kilátásba helyezni. Magyarország fenntartható energiaellátásának biztosításához önálló, decentralizált, megújuló energiaforrásokra alapozó energiatermelésre van szükség.

– írják.

Farkas Norbert / 24.hu

A tüntetés a Margit híd pesti hídfőjétől a Parlament elé vonult, néhány százan vettek részt rajta. Több politikus, például Fekete-Győr András és Tordai Bence is feltűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik