Belföld

A lakosságtól vár javaslatokat a megszorításhoz a fideszes komlói polgármester

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Lakossági felhívást tett közzé még csütörtökön Polics József, a Baranya megyei Komló fideszes polgármestere, amelyben ötleteket, javaslatokat és támogató gondolatokat vár a város lakóitól a település veszélyhelyzeti forgatókönyvének összeállításához.

Nagyon nehéz időszak áll előttünk, legyen az egyén, család, kisebb vagy nagyobb közösség, úgy gondolom, hogy mindenki meg fogja érezni az elhibázott európai uniós döntésnek, ennek a háborúnak a következményeit, ezért egy Komlóra jellemző összefogásra, együttgondolkodásra hívom Önöket, mert le kell tennem egy veszélyhelyzeti forgatókönyvet, mely költségmegtakarítások özönét vagy bevételnövelés lehetőségét fogalmazza meg”

– áll a polgármester videós bejegyzésében.

A polgármester hangsúlyozta, nem kívánnak „korlátozni” bölcsödét, óvodát, nevelési intézményt, de vannak területek, ahol a korlátozás nem elkerülhető. Polics szerint ezek ugyan „nem normálisak”, de szükség van rájuk. Úgy látja „egy kőkemény évet” kell kibírnia a városnak, és utána minden visszaállhat a régi kerékvágásba.

A városvezető első helyen a közvilágítást említ a megszorításban érintett területek között. Közlése szerint jelenleg szakemberek bevonásával mérlegelik, hogy milyen műszaki megoldások jöhetnek szóba.

Úgy látja továbbá, hogy a „működést tekintve” hozzá kell nyúlni a kulturális intézményekhez, mert itt jelentősek a költségek, és muszáj megtakarítást elérni.

Hozzá kell nyúlni a városi sportintézményekhez is, ám a polgármester rögtön jelezte, hogy a sportközpont az uszodával együtt az december 31-ig biztosan nyitva lesz. A biztos üzemeltetés feltételeit azonban az fogja megteremteni, ha minél többen igénybe veszik a szolgáltatásokat.

Szerinte korlátozni kell Komlón a polgármesteri hivatal működést is, de ezt úgy szeretnék megoldani, hogy a lakosság ebből ne érzékeljen hátrányt, vagyis az ügyfélfogadási időket nem tervezik módosítani.

A városvezető elismerte, hogy felvetődött az adóemelés lehetősége is, de azt mondta, garantálni tudja, hogy adóemelést nem fognak végrehajtani, annak ellenére, hogy szerinte 2012 óta Komlón nem növekedtek a helyi adóterhek.

A polgármester a lakossági javaslatokat a hivatalos email címén fogadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik