Belföld

Kiállnak a pedagógusok mellett a legnagyobb szakszervezetek is

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közös nyilatkozatot adott ki a pedagógusok mellett, melyben azt írják:

 tiltakozunk azok ellen a kormányzati és egyes munkáltatói nyilatkozatok és intézkedések ellen, melyek alkalmasak a pedagógus társadalom érdekeiért kiálló, oktatásban dolgozó kollégák megfélemlítésére.

A közleményben emlékeztettek, hogy az elmúlt hetekben a tankerületek kirúgással fenyegetve próbáltak nyomást gyakorolni a tiltakozó pdagógusokra.

A pedagógusok sztrájkjogát előbb adminisztratív eszközökkel korlátozták, majd ezeket a korlátozásokat, a kétharmados parlamenti többség bírtokában, a pedagógusokkal történő egyeztetés nélkül, jogszabályba emelték! Ennek az lett a következménye, hogy a tiltakozó akciókat a polgári engedetlenség irányába tolta el a kormány

– fogalmaztak, hangsúlyozva, hogy a kormány a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete esetében „méltánytalan, a tárgyalási folyamatot pusztán színjátéknak tekintő eljárást folytatott eddig és folytat jelenleg is”.

Az aláíró szakszervezeti szövetségek támogatják a PSZ és a PDSZ sztrájkszervezését, és szolidaritásukat fejezik ki, továbbá ennek a szolidaritásnak a kifejezésére szólítják fel tagszakszervezeteiket. „Elkötelezettek vagyunk a mellett, hogy a PSZ és a PDSZ által október elején az Alapvető Jogok Biztosának területei hivatalai elé szervezett demonstrációkra mozgósítsuk szövetségeink tagszervezeteit”, zárták a közleményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik