Belföld

Rezsiválság: megszűnik az iskolabusz Szatymazon, nincs rá havi 70 ezer forint

Tavaly még 3,1 millió forintot szánt a szatymazi önkormányzat önként vállalt feladatokra, ez a keret 2022-re 900 ezer forintra csökkent – írta az Átlátszó.

A lap cikke szerint a településen működő iskolabuszt a helyi alapítvány üzemeltette, és ez 2021-ben 851 ezer forintba került összesen, ez havonta 70 ezret jelent. Azonban Szatymaz fideszes polgármestere szerint most nincs rá pénz. Barna Károly azt írta:

az önkormányzatnak vannak kötelező és önként vállalt feladatai. Az önként vállalt feladatra az állam nem biztosít pénzügyi forrást, azt magunknak kell finanszírozni. Ebben a nehéz helyzetben kényszerű döntéseket is meg kell hozni a kiadásaink csökkentése érdekében. Ezért került sor az iskolabusz szolgáltatás megszüntetésére. Az üzemanyagár emelkedése miatt ezt az önként vállalt feladatot már nem tudjuk biztosítani.

Az iskolabuszt tíz évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy segítsék a külterületen élő gyerekek iskolába jutását, ezt a helyi alapítvány üzemeltette. A járat elindítása indokolt volt, mert

a hátrányosabb helyzetű családok gyermekei akár kilométereket is gyalogolhatnak, míg elérnek az iskolába vagy buszmegállóhoz, s emiatt jóval korábban is kell elindulniuk belterületi társaiknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik