Belföld

Lemondott a Jobbik két országgyűlési képviselője

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hétfőn lemondott országgyűlési képviselői tisztségéről a jobbikos Szabó Hajnalka és Végh Noémi – tudatta az ellenzéki párt.

Arról a két politikusról van szó, akik meglepetésre, érdemi politikai tapasztalat nélkül kerültek befutó helyre a közös ellenzék országos listáján, Végh Noémi a lista 39. helyéről Márki-Zay Péter mandátumát kapta meg, noha politikusi tevékenységének éppúgy nem volt nyoma a nyilvánosságban, mint szintén újonc párttársáénak, Szabó Hajnalkának. A hírek már akkor szóltak, hogy átmenetileg lesznek csak képviselők, és Jakab Péter akkori pártelnök a Jobbikon belüli erőviszonyok alakulásától függően jelöl majd a helyükre másokat. Ehhez képest öt hónapon át, az őszi ülésszak kezdetéig megtartották mandátumukat, miközben Jakab már távozott a pártból, és új mozgalmat alapított.

A feszültség forrása az volt, hogy a Jobbik egyetlen egyéni mandátumot sem nyert áprilisban, így az előző ciklus képviselői és az elnökség tagjai közül sokan kiestek az Országgyűlésből – a Jobbik frakciója 2018-ban még 26, az előző ciklus végén 17 fős volt, a 2022-es választáson viszont már csak tíz képviselőjük került be –, a helyükre pedig országosan javarészt országosan ismeretlen politikusok ülhettek.

Szabó és Végh távozásával a Jobbik immáron csak 9 tagú frakciójában nem lesz nő, mivel helyükbe Ander Balázs és Dudás Róbert lép, mindketten a Jobbik alelnökei, és képviselők voltak az előző ciklusban is. A tájékoztatás szerint Ander a közoktatás, Dudás az önkormányzatok ügyét képviseli majd a parlamentben.

A Jobbik közleménye szerint „a két képviselő asszony a mögöttünk álló nehéz időszakban is nagy figyelemmel és alaposan végezte munkáját és képviselte a Jobbik által meghatározott konzervatív politikát”, bár Szabó Hajnalka április óta egyszer sem szólalt fel, és önálló indítványa sem volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik