Belföld

Tizedszer tüntettek a megfizethető lakhatásért Budapesten

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Idén tizedik alkalommal rendezte meg a Város Mindenkié a Lakásmenetet, miután a járvány miatt az elmúlt két évben elhalasztották. A vonulással egybekötött demonstrációt azért szervezték meg, hogy hangot adjanak a legsérülékenyebb társadalmi csoportnak, azaz hajléktalanná vált emberek követeléseinek, továbbá, hogy a lakhatási szegénység minden formája ellen tiltakozzanak.

A II. János Pál pápa téren felszólalt Udvarhelyi Tessza, az AVM alapító tagja, Kiszely Tibor, az Utcáról Lakásba! Egyesület tagja, Tamás Gáspár Miklós filozófus és Lakatosné Jutka, az AVM volt hajléktalan aktivistája.

A Mérce közvetítése szerint Udvarhelyi Tessza kiemelte, a mozgalom és az AVM is felmutathat már részeredményeket, ahogyan pedig Kiszely Tibor hangsúlyozta, mindez még édeskevés, és csak kis mértékben valósulhat meg. Lakatosné Jutka aktivista éppen ezért is emelte ki, „ha a rendszer megoldásai nem működnek, a rendszert kell leváltani”.

Tamás Gáspár Miklós beszédében kiemelte, a legfontosabb szükségleteink tartoznak ahhoz, hogy hol lakunk.

Van olyan ország a földön, amelynek a vezetői még képmutatásra se igen hajlandók. Ebben az országban nem azokat büntetik, akik nem segítenek balsorsú honfitársaikon, hanem a balsorsú honfitársakat. Ha nincs lakása, ne lakjék, hanem lakoljon. Ez olyan mérvű képtelenség, hogy minden bizonnyal meg fog szűnni.

– fogalmazott TGM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik