Belföld

Lassú folyamat lesz a szakrendelők államosítása

MTI / Komka Péter
MTI / Komka Péter

Nem államosítják egyik pillanatról a másikra a szakrendelőket, ellenben a jövő év elejétől „ráncfelvarrással” igazítanak nem csak a kórházak, hanem a szakrendelések finanszírozásán is – ezt mondta egy pénteki szakmai konferencián Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Népszava beszámolója szerint.

A lap szerint a politikus arról is beszélt, hogy már készül az e-térben az országosan egységes időpontfoglaló rendszer, amellyel a beteg egy tajszámmal egy vizsgálatra csak egyetlen helyre tud majd bejelentkezni. Ha ez elkészül, megszűnhetnek a fantomelőjegyzések, azaz a helyzet, amikor valaki azért „stoppol” több szakrendelőben is időpontot, hogy valahol biztosan sorra kerüljön. Miután azonban a végén csak egy helyen veszi igénybe a szolgáltatást, a többi helyen elveszi a foglalható időpontokat mások elől. Mint azt az államtitkár mondta, bár a szakrendelők államosításának ötlete az övé, ez ügyben egy kicsit hűtené a kedélyeket.

„Nem tartunk ott, hogy január elsejétől minden szakrendelő állami tulajdonba kerül. Most csak annyi történik, hogy szakemberekből álló csoport vizsgálja az önkormányzati szakrendelők építészeti, műszaki állapotát, a betegforgalmát, a kapacitás-kihasználtságot, a közreműködői, közbeszerzési szerződéseket” – írja a Népszava. Ha ezekből nem az derül ki, hogy jó ötlet az államosítás, akkor nem fogja erőltetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik