Belföld

Ilyen még nem volt: nem lesz elég a hazai kukorica

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Történelmi távlatban is példa nélküli az, hogy Magyarország kénytelen kukoricát importálni saját szükségletei kielégítésére, mert a hazai termés nem fedezi a belső igényeket – írta meg a portfolio.hu több, az ágazatra rálátó forrásra hivatkozva. Bár a betakarítás még hátravan, a becslések szerint akár 2 millió tonna is hiányozhat a hazai piacról, miközben Magyarország hagyományosan nagy kukoricatermelőnek és exportőrnek számít.

A nevüket nem vállaló piaci szereplők a portálnak elmondták, az előzetes becslések szerint várhatóan a hazai igények 60–90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés. Erre még sosem volt példa, minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság. A fő ok a kirívó aszály, amely miatt már nyáron több százezer hektáron kellett kitárcsázni az elszáradt kukoricát, vagyis a teljesen tönkrement növényeket jó esetben is csak tömegtakarmányként tudták hasznosítani a gazdák. A keleti országrészen kifejezetten katasztrofális, de a Dunántúl nagy részén is nagyon gyenge termés várható.

A betakarítás előtt pontos számokat még nem lehet mondani, de a becslések nem sok jót ígérnek, mivel a legoptimistább jóslatok is csak 3,6 millió tonnás termésre számítanak, a borúlátóbbak csupán 2,8 millió tonnára, miközben átlagosan 6–9 millió tonna között szokott alakulni az össztermés kukoricából. Ebből következően akár a kétmillió tonnát is meghaladhatja majd az idei kukoricahiány, amit a portfolio.hu-nak nyilatkozó szakemberek szerint Ukrajnából érkező importtal lehet majd kiváltani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik