Belföld

Orbán: Unalmas vicc az Európai Parlament elmarasztaló jelentése

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken fontos szövetségesével, Aleksandar Vucic szerb elnökkel találkozott Belgrádban. Az MTI erről szóló tudósítása szerint a találkozót követő sajtótájékoztatón az Európai Parlament által csütörtökön nagy többséggel elfogadott Gwendoline-jelentést is kommentálta.

Mint ismert, a jelentés elfogadásával az Európai Parlament hivatalos vélemény szerint Magyarország egy választási autokrácia hibrid rezsimmel. Orbán a szerb elnökkel az oldalán erről a következőket mondta:

csak azért nem nevetünk rajta, mert már unjuk; ez egy unalmas vicc, harmadszor vagy negyedszer csinálják, hogy elfogadnak az Európai Parlamentben Magyarországot elítélő határozatot.

A miniszterelnök hozzáfűzte: „először még azt hittük, hogy ennek van jelentősége, de most már csak viccnek tekintjük”.

Orbán az állami hírügynökség szerint itt arról is beszélt, hogy szerinte „az európai baloldal elfoglalta az Európai Parlamentet”, és az Európai Néppárt is folyamatosan balra csúszik. A szavazati arányok szerinte pontosan mutatják ezt, hiszen az általa jobboldalnak tekintett pártok „Magyarország mellett” szavaztak, az általa baloldalinak tekintettek pedig „ellene”. Orbán szerint itt tehát nem objektív ítéletalkotásról, hanem pártpolitikai támadásról van szó, amely nem az első Magyarország ellen.

Az Európai Parlament által elfogadott dokumentumot a magyar miniszterelnök politikai propagandának, pamfletnek minősítette.

A sajtótájékoztatón az Oroszországra kivetett európai uniós szankciókról is beszélt. Szerinte amit „a nyugatiak kitaláltak”, az nem szolgálja Magyarország érdekét, „sőt rendkívül súlyos veszedelmet jelent a számunkra”. Szerinte nyilvánvaló, hogyha a szankciókat hatályon kívül helyeznék, a helyzet azonnal javulna. Mint mondta: azt szeretné, ha az uniós szankciós politika megváltozna, és észszerűbb alapokra helyeznék.

Orbán Viktor a találkozó keretében kitüntetésben is részesült. A szerb államfőtől a Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést vette át a két ország együttműködésének, kapcsolatainak fejlesztése érdekében nyújtott szolgálataiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik