Belföld

A Momentum lefoglalta a Mi Hazánk Horthy-felvonulásának az útvonalát

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Lefoglalta az újbudai Momentum a Bartók Béla utat a Mi Hazánk Horthy Miklóst éltető fáklyás felvonulása elől, adta hírül Devecseri Mátyás, a Momentum önkormányzati képviselője a Facebookon. Helyette a tolerancia nemzetközi napját fogják ünnepelni a XI. kerületben.

Az idei évben, november 16-án a korábbi évek Horthyt éltető, Mi Hazánk által szervezett fáklyás felvonulásai helyett a Bartók Béla úton ünnepeljük együtt a tolerancia nemzetközi napját egy békés, közös sétával!

– fogalmaz Devecseri, hozzátéve, hogy a rendőrség tudomásul vette az augusztusban benyújtott területfoglalásukat. Devecseriék várnak minden jóérzésű polgárt, aki „elítéli a háborút, a kirekesztést és a gyűlöletet”.

A Mi Hazánk többször tartott nyilvános megemlékezést Horthy Miklós kormányzó emlékére: először 2020-ban a Betyársereggel, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal és további szélsőséges szervezetekkel ünnepelték fáklyás felvonuláson Horthy kormányzóvá választásának századik évfordulóját, legutóbb pedig a parlamentben avattak Horthy-szobrot.

Korábban a Mi Hazánk 2021-ben és idén is lefoglalta a Budapest Pride szervezői előtt a felvonulásra korábban rendszeresen használt helyszínt, az Andrássy utat. A Pride szervezői már korábban jelezték, hogy idén július 23-án szerveznék meg a menetet, de a Mi Hazánk megelőzte őket.

Novák Előd a Facebookon reagált a Momentum lépésére.

De gyenge! Nem is terveztünk semmilyen felvonulást ekkor, ahogy tavaly és tavalyelőtt sem volt ezen a napon, csak a 100. évfordulón…

– írta posztjában a Mi Hazánk alelnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik