Belföld

Orbán Viktor öccse egy fegyverkereskedő cég körül sertepertél, és Norbi-update termékeket forgalmaz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Orbán Viktor miniszterelnök 14 évvel fiatalabb öccséről, annak üzleti világhoz kötődő tevékenységéről írt cikket a Direkt36. Orbán Áron kedveli a fegyvereket, Facebookján például olyan videót is megosztott, ahol szendvicset készít egy vadászkéssel, az asztalon pedig egy pisztoly van elhelyezve.

A férfi rendszeresen reklámoz egy Global Arms Hungary nevű dunakeszi fegyverboltot, s bár nem tűnik fel a bolt mögött álló cégben, a Multi Shoot Zrt.-ben sem tulajdonosként, sem tisztviselőként, de – írja a portál – nyilvánvalóan köze van hozzá. Előfordult, hogy közösségi médiás posztjaiban a sajátjaként hivatkozott rá, továbbá a cég egyik lőterét – a Nógrád megyei Szécsénke külterületén – Orbán Áron földjén építik, valamint a vállalkozás több fióktelepe is az ő földjén van. A lakcímén található a Multi Shoot fóti fióktelepe, és korábban az övé volt a cég egy másik, zámolyi fióktelepe is.

Ez a cég tavaly 9 millió forint uniós forrást nyert egy pályázaton vállalkozásfejlesztésre, képzésre és gépbeszerzésre, amely a cég a zámolyi fióktelepén történt. A földet Orbán Áron vette árverésen még 2017-ben, majd a következő évben odaajándékozta édesapjának, idősebb Orbán Győzőnek. Ma viszont már nem az Orbán családé a föld.

A Multi Shoot koronát, szárnyakat és fegyvereket mintázó logója védjegyoltalom alatt áll, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisa alapján ezt Orbán Áron védette le.

A cégnek tulajdonrésze van egy biztonsági cégben (10 százalékos résztulajdonosa a Bank Biztonság Bizalom Zrt. nevű vállalkozásnak), amely az elmúlt években több nagy értékű állami közbeszerzést is elnyert őrző-védő feladatokra.

A Multi Shoot Zrt. – amelynek alapító-tulajdonosa, Tűzkő Nándor nőgyógyász, több állami tulajdonú meddőségi centrum felügyelőbizottsági tagja – évi 90 és 120 millió forint közötti nettó árbevételt ért el, elsősorban fegyverkereskedelemmel foglalkozik, katalógusaik alapján fegyvereket, szárazföldi és vízi harci járműveket, sőt bombákat is kínálnak. NATO-beszállítói státuszt is szereztek, igaz, ennek a jogosítványnak Magyarországon több száz hasonló cég is birtokosa – írta a Dirket36.

Orbán Áron – miként azt a 24.hu elsőként megírta – a Schobert Norbi-féle Norbi Update Lowcarb Zrt. igazgatóságába is bekerült május 31-ével. A Direkt36 szerint azonban nem ez az egyetlen kapcsolata a céghez. Orbán Áron alapító tulajdonosa ugyanis a Horvátországban, 2019-ben bejegyzett Circles of Angels and Devils d.o.o. nevű cégnek. Ez a vállalkozás van feltüntetve a Norbi Update horvát ágazatának, az Update Nivo nevű webáruháznak az oldalán eladóként és az oldal jogainak birtokosaként. A portálnak nyilatkozó forrás szerint a cég birtokolja az Update franchise-jogait. A Circles of Angels and Devils a magyar határhoz közeli Csáktornyán üzemeltet Update-boltot.

A helyi cégadatok alapján a Circles of Angels and Devils egy alacsony forgalmú vállalkozás, amely 2021-ben 9 millió forintos bevétellel, veszteségesen üzemelt.

A Multi Shoothoz tartozó brand, a Global Arms Hungary weboldalán a forgalmazott fegyverek és lőszerek mellett az Update termékek is széles választékban megtalálhatók és megvásárolhatók.

A Direkt36 kereste Orbán Áront, a Norbi Update Lowcarb Zrt.-t, valamint Tűzkő Nándort is, de egyikük sem reagált kérdéseikre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik