Belföld

Máshol dolgoztatta a közmunkást egy hevesi polgármester, vádat emeltek ellene

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt állítja bíróság elé az Egri Járási Ügyészség azt a polgármestert, aki a szerződésben foglalt céloktól eltérően foglalkoztatott egy alkalmazottat egy Egerhez közeli településen.

A Heves Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a vádlott egy hevesi kistelepülés polgármestereként a község önkormányzatának képviseletében két, a települést érintő külön-külön projekt támogatására kötött szerződéseket a Heves Megyei Kormányhivatal helyileg illetékes Járási Hivatalával.

A szerződések szerint a településvezető által képviselt önkormányzat közfoglalkoztatási jogviszony keretében összesen 35  álláskeresőt foglalkoztathatott, mely személyek közfoglalkoztatási béréhez és az azt terhelő szociális hozzájárulási adóhoz összesen több, mint 35 millió forint támogatást nyújtott a hatóság.

A kérelmekhez becsatolt munkatervek mindkét szerződés esetén részletesen megjelölték azokat az ellátandó feladatokat, amelyek támogatására igényelte a polgármester a költségvetési támogatást.De a szerződések tartalmazták azt is, hogy a támogatás nyújtására a kérelemben megfogalmazott célok és feladatok megvalósítása érdekében kerül sor.

Ezek után a vádlott mindkét projektre külön-külön közfoglalkoztatási szerződést kötött egy személlyel segédmunkás munkakörben történő foglalkoztatása érdekében. A polgármester azonban a férfit nem a szerződésekben megjelölt projektek keretében, hanem ténylegesen máshol, a helyi múzeum létrehozásánál és kiállítási anyagának bővítésénél alkalmazta, amely nem kapcsolódott a munkatervekben meghatározott feladatokhoz.

Az önkormányzat a férfi közfoglalkoztatása kapcsán összesen 1 millió 539 ezer forint támogatást kapott a Heves Megyei Kormányhivatal által nyújtott támogatásból. Azaz a vádlott ennyi vagyoni hátrányt idézett elő a költségvetésben a cselekményével.

Az ügyészség pénzbüntetést kért a polgármesterre azzal,  hogy a bíróság 1 millió 539 ezres vagyonelkobzást is rendeljen el az önkormányzattal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik