Belföld

Összeállt a Fidesz-DK tengely Jászberényben, időközi választás jöhet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Feloszlathatja magát a képviselő-testület Jászberényben és időközi választás jöhet a városban, arról döntött ugyanis a helyi Fidesz-frakció, hogy támogatja a DK-s Gedei József (képünkön) ezzel kapcsolatos beadványát, értesült a Magyar Narancs.

A lap emlékeztet, megalakulása óta patthelyzet a jászberényi önkormányzati képviselő-testületben, ezért már többször is felmerült annak lehetősége, hogy oszlassa fel magát. A jászberényi testületben egy mi hazánkos, hét fideszes és elvileg hét ellenzéki képviselő ül, a DK-s Gedei József azonban többször is a Fidesszel szavazott együtt.

A testület feloszlatásának az ötlete többször is felmerült korábban, de eddig nem valósult meg, most viszont Gedei kezdeményezésére egy hét gondolkozási idő után a helyi Fidesz-frakció is fejet hajthat.

A lap úgy tudja, az időközi választás megtartását a helyi fideszes parlamenti képviselő, Pócs János tartja a legfontosabbnak, míg a városi Fidesz-frakció ettől inkább ódzkodik, Pócs ezért inkább Gedeit nyerhette meg magának a javaslat benyújtására.

A Magyar Narancs úgy tudja, mivel a Fidesz nem biztos benne, hogy le tudná váltani a polgármestert, elképzelhető, hogy beállnak a DK-s Gedei mögé, ami Pócsnak sem lenne ellenére. A DK pedig ha van is olyan erős manapság, hogy a jelenleginél több képviselőt küldhetne a testületbe, nem valószínű, hogy elegendőt ahhoz, hogy ismét ne patthelyzet alakuljon ki az önkormányzatban.

Ezek után viszont az is egy lehetséges forgatókönyv, hogy a Fidesz és a DK együtt szavaz majd, azzal magyarázva a helyzetet, hogy ezt kívánja meg a város érdeke, olvasható a cikkben.

A legreálisabb forgatókönyvnek az tűnik, hogy januárban lehet majd szavazás a városban.

Emlékezetes, 2019-ben a Fidesz kifogásai miatt kellett megismételni a választást Jászberényben, amit másodszor is megnyert Budai Lóránt az ellenzéki összefogás színeiben.

Frissítünk!

Gedei József hivatalos közleményben reagált a Jászberénnyel kapcsolatban megjelent állításokra. Ebben azt írja, Budai Lóránt, Jászberény polgármestere 2020. szeptember 16-án indítványt tett a képviselőtestület feloszlatására. Az indítvány napirendre vételét a mögötte álló Közösen Jászberényért Egyesület és a polgármester megszavazta, a fideszes vezetésű többség viszont elutasította. A polgármester indítványát azzal magyarázta, hogy a jelen helyzet “sem a város, sem a benne lévők érdekeit nem szolgálja”.

A DK-s képviselő azt is írja,

Polgármester úr 2022. szeptember 8-án arról tájékoztatta a várost, hogy amennyiben megfelelő indítvány érkezik, akkor “én biztosan napirendre veszem és meg is szavazom”. Pár nappal később arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy “a Közösen Jászberényért Egyesület minden tagja megszavazza az oszlatást. Legyenek bátrak, mérettessünk meg!” A polgármester úr kérésére, biztatására az indítványt előkészítettem, benyújtottam. Miután sajtóhírek szerint a Fidesz megváltoztatta korábbi elutasító álláspontját, és kész megszavazni a testület feloszlatására vonatkozó előterjesztést, a polgármester úr és a mögötte álló egyesület képviselői mintha megváltoztatták volna véleményüket, és azt a hamis látszatot keltik, mintha a javaslat és a szándék nem magától a polgármestertől származna, hanem én kívánnám a Fidesszel szövetkezve a testület feloszlatását. Ez tévedés. Közlöm: ha a polgármester úr eláll korábbi szándékától és kijelenti, hogy jövőbeli politikáját Jászberény fejlődése érdekében alakítja át, akkor előterjesztésemet visszavonom.

Kapcsolódó
Budai Lóránt: A sok mocsok visszahullott a Fideszre
Egy hónapja 14 vokssal győzte le fideszes riválisát, most 268-szor nagyobb különbséggel. Interjú Jászberény egymás után kétszer megválasztott új polgármesterével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik