Belföld

Fejbe lőtte a vadászatvezetőt egy férfi a nagybörzsönyi erdőben – lezárult a nyomozás

police.hu
police.hu

Lezárták a nyomozást a Pest megyei rendőrök annak a 60 éves férfinak az ügyében, akit azzal gyanúsítanak, hogy a puskájával fejbe lőtte a vadászatvezetőt egy nagybörzsönyi erdőben lévő vadászat során. A gondatlan tett következtében az áldozat maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedett.

A 2020 júliusában történt bejelentés szerint a vendég megcsúszott a talajon és véletlenül fejbe lőtte a vadászatvezetőt. A mentősök ellátták a földön fekvő, fejbe lőtt áldozatot, a rendőrök pedig elszámoltatták a kocsija mellett álló bejelentőt.

G. István elmondta, hogy a terepjáróban ülő férfi a gépkocsi felé húzta őt, a mozdulat közben eldördült egy vétlen lövés, amely megsebesítette társát

– írta közleményében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az ügyben kirendelt igazságügyi orvosszakértő véleménye alapján a 42 éves áldozat súlyos egészségromlást szenvedett el. Maradandó fogyatékosságának mértéke 70 % feletti, a traumás sérülés következtében idegrendszeri károsodás,  és spasztikus bénulás alakult ki. A balesetre és az azt megelőző történtekre nem emlékezett.

Az igazságügyi vadászati szakértő véleménye szerint a szabályok be nem tartása idézte elő a tragédiát. G. István a fegyvert nem a vadászattal és fegyvertartással kapcsolatos előírásoknak megfelelően tartotta, és használta, s ezért fordulhatott elő, hogy az utastérben kitámasztott golyós vadászlőfegyver egy mozdulattól elsült, a lövedék pedig a sértett fejét átszakítva, koponyájából egy darabot kitépve, a jármű tetején keresztül távozott.

A férfi panasszal élt a gyanúsítás ellen, és a terhére rótt bűncselekményt sem ismerte el. Védekezésében elmondta, hogy a vadászati és fegyverkezelési szabályokat teljes egészében betartotta. Állítása szerint a baleset tőle független, rajta kívül álló okok miatt keletkezett. Hozzátette, hogy a balesetet követően havi rendszerességgel 300 ezer forintot juttatott az áldozat családjának, melyet 2022-től 360 ezer forintra emelt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a 60 éves férfival szemben súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, és az ügy iratait átadta az ügyészségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik