Belföld europoli

Navracsics Tibor: Felkészültem rá, hogy az Európai Bizottság úgy dönt, megnézi, Magyarország teljesíti-e a vállalásait

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Legutóbb két hete az operatív programokért felelős Elisa Ferreira uniós biztossal tárgyalt az EU-s pénzekről Prágában Navracsics Tibor, közölte az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az uniós forrásokért és területfejlesztésért miniszter.

Elmondta, az operatív programokat hivatalosan is megküldték Brüsszelbe, ezt most nézi a „főigazgatóság.”

A műsorvezető emlékeztette Navracsics Tibort, hogy korábban szeptemberre remélt megállapodást, amit még nem sikerült nyélbe ütni. A miniszter szerint a bizottsági válaszadásra nem járt még le a határidőn.

Ezt szeptember 22-ig ígérték, lehet, hogy egy-két nappal korábban történik, innen tudunk majd tovább lépni. Időarányosan jól állunk

– fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy Lázár János korábban arról beszélt, azért nem kaptunk még pénzt, mert bár Navracsics sokat tárgyal, csak nem úriemberekkel, hanem gazemberekkel. Erre a miniszter azt felelte, költői képlet volt.

Lázár János a Tranziton több száz fős hallgatóság előtt beszélt, kicsit színezte a történetet. Tévéstúdióban máshogy fogalmazott volna

– jelentette ki.

Elmondta azt is, tőle Brüsszelben nem kérdezte meg senki, hogy kik a gazemberek, ugyanis ezen a pályán ezerszer fordul elő, hogy különböző országok kormányzati tényezői gúnyos vagy dühös kiszólást engednek meg. „Mi azt szoktunk mondani félig tréfásan, hogy ez benne van a fizetésünkben” – szögezte le.

Ami az EU-s pénzeket illeti, szerinte az egész ügy a bizalomhiányból, az intenzív kommunikáció hiányából adódott. Úgy értékelt, az utóbbi pár évben a magyar kormány és az Európai Bizottság közti kommunikáció meglehetősen egy csatornássá vált, hangvételét tekintve egyre radikálisabb lett. Ezt a kommunikációt sikerült a nyáron újraindítani.

Megállapodtak egy menetrendben az EB-vel, aminek végrehajtását elkezdték, ennek volt része a független korrupcióellenes hatóság és a korrupcióellenes munkacsoport felállításáról szóló, szeptember 5-én megjelent határozat is.

Jövő hétfőn az országgyűlés elé kerülnek a törvényjavaslatok is

– jelentette be.

Úgy véli, a problémakomplexum alapját a közbeszerzési eljárások, valamint az azokhoz fűződő bizalom kérdése és annak a transzparenciája adta.

A független korrupcióellenes hatóság függetlenségét az szabatolja, hogy nyílt pályázaton választják ki a vezetőjét olyan nemzetközileg elismert és jegyzett személyek, akik szakmailag meg tudják ítélni, ki tud ilyen hatóság élére állni. Ebben ha jogilag nem is, politikailag egyeztetnek majd Brüsszelben. A hatóság egyébként szerinte nem ismeretlen, Olaszországban és Szlovéniában már létezik, mindkét helyen hasonló célból jött létre.

A kiszivárgott, pénzelvonásokról szóló jelentésekről azt mondta, ők nem hivatalosan sem kapták meg ezeket a tervezeteket. Mint ismert, sajtóhírek szerint a Bizottság a két lehetséges döntés közül nem azt választja, hogy elrendezettnek tekinti az ügyet, hanem azt, hogy az Európai Tanács, vagyis a tagállamok elé viszi azt. Ha ez történik, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Európai Bizottság valamilyen pénzmegvonást javasol, de közben hozzáteszi azt is, hogy a tanács adjon időt Magyarországnak arra, hogy felszámolja a korrupciót. Egy hónapot javasolnak majd, de ezt három hónapra meg lehet hosszabbítani.

Navracsics erre úgy reagált,

pont fordított a logika, mint a sajtóban megjelent, hogy meg fogják büntetni Magyarországot. Vannak intézkedések, van egy menetrend, mi ezt el fogjuk végezni november végéig. El akarjuk kerülni azt a vitát, ami ma az EB és Lengyelország között van. Pontosan érthető jogszabályi hivatkozások és ehhez tartozó határidők vannak. Fel vagyok készülve rá, hogy az EB azt a döntést fogja hozni, hogy rendben van, itt vannak a vállalások, de nézzük meg, Magyarország teljesíti-e azokat.

Bízik benne, hogy november második felében feláll a közbeszerzési integritási hatóság, ami kulcseleme a jogállamisági eljárásnak. Ha ez megtörténik, elérik azt a bizalmi szintet, ami az egyezséghez szükséges, fűzte hozzá.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik