Belföld

Csőd fenyegeti a falut, a polgármester Márki-Zay Pétert kérleli, engedje el az adósságukat

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor

Nyílt levélben fordult Hódmezővásárhely polgármesteréhez, Márki-Zay Péterhez a szomszédos Mártély nemrég megválasztott polgármestere, Ambrus István szúrta ki a Magyar Narancs.

Az új településvezető Facebookon is közzé tett üzenete arról szól, hogy átnézte a mártélyi önkormányzat pénzügyeit, adósságait, és arra jutott, kihúzná a gödörből Mártélyt, ha a Hódmezővásárhellyel szemben fönnálló tartozását nem kellene lerónia. A levélből nem derül ki, hogyan adósodott el a község a városnak, de mint a Hódpress hírportál emlékeztet, Mártély és Hódmezővásárhely közös önkormányzati hivatalt tart fenn.

A jó gazdasági helyzetben lévő Hódmezővásárhely több milliárdos költségvetésében közel 24 millió forint nem jelent áthidalhatatlan akadályt – írja Ambrus István.

Arra is utal, hogy a falu a csőd közelében van:

Úgy gondolom, hogy a mártélyiak megérdemlik, hogy esélyt kapjanak a település gazdasági helyzetének rendezésére és a csődtől történő megmentésére. Kérem, nyújtson segítő kezet a mártélyiaknak, nyissunk új fejezetet Hódmezővásárhely és Mártély együttműködésében!

Mártélyon augusztus 7-én tartottak időközi polgármester- és képviselőválasztást, miután korábban a képviselő-testület feloszlatta magát.

Az addigi polgármester, a Lázár Jánossal konfliktusba keveredett, Márki-Zay Péterrel viszont jó kapcsolatot ápoló Putz Anita újból indult, de alulmaradt a Lázár által támogatott Ambrus Istvánnal szemben.

A Délmagyarország szerint Mártélyon duplaakkora adóssággal szembesült az új testület, mint amire számítani lehetett, és Vásárhely jóindulatára is szükség van ahhoz, hogy ne menjen csődbe a település. Arról, hogy csődhelyzet van-e, megoszlik a korábbi és a jelenlegi polgármester véleménye. Az előd, Putz Anita szerint minden számlát kifizettek, egyedül Hódmezővásárhellyel kellene megegyezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik