Belföld

Ideiglenes átadási letartóztatásba került a veronai busztragédiát okozó sofőr

Filippo Venezia / EPA / MTI
Filippo Venezia / EPA / MTI

Ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék azt a V. Jánost, akit hat év börtönre ítéltek jogerősen a 2017 január 20-án történt, 18 halálos áldozattal járó veronai busztragédia miatt.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a törvényszék a Fővárosi Főügyészség indítványára rendelte el a férfi ideiglenes átadási letartóztatását.

Hozzátette, a férfi nem járult hozzá az egyszerűsített átadásához, ezért ha az olasz hatóságoktól megérkeznek a bíróság által kért iratok, akkor a Törvényszék újabb tárgyalást tart majd az európai elfogatóparancs végrehajtása kérdésében.

Szabó József, a Fővárosi Törvényszék szóvivője megkeresésünkre annyival egészítette még ki a dolgot, hogy az olasz hatóságoknak negyven napjuk van arra, hogy az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megküldjék a hivatalos iratokat, ha ez nem történik meg október 19-ig, akkor szabadlábra kell helyezni a férfit.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és kísérői – tanárok, szülők, rokonok – egy, az iskola által szervezett sítúráról tartottak hazafelé, amikor Verona közelében autóbuszuk letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd az egyik autópályahíd pillérének csapódva kigyulladt. A busz 56 utasa közül 18-an életüket vesztették, 26-an pedig megsérültek.

V. Jánost tavaly októberben hat év börtönre ítélte jogerősen az olasz bíróság. A buszsofőr azóta teljesen normális életet élt Magyarországon, de csak most jutott olyan fázisba az ügy, hogy őrizetbe vegyék, majd elrendeljék az ideiglenes átadási letartóztatását azért, hogy idővel megkezdhesse majd a hatéves börtönbüntetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik