Belföld

Hiánycikk lett sok helyen a hatósági áras tej

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Sok helyen nem lehet kapni a hatósági áras tejet. Az RTL Híradó nézői több helyről üres polcokról küldtek felvételt, vidéki vásárlók is erről panaszkodtak kedden – hangzik el a csatorna Híradójában.

Az RTL-nek több vásárló is hasonló tapasztalatokról számolt be.

Pedig amikor a kormány januárban több alapvető élelmiszer mellett a tavaly októberi áron rögzítette a 2,8 százalékos tej árát, azt is előírta, hogy ugyanannyit kell belőle tartani, mint korábban.

 

A Tej Terméktanács szerint rendelnek is, mert a hazai gyártók augusztus végéig már hetven százalékkal több ilyen tejet adtak el, mint tavaly.

Elképzelhető, hogy a vásárlói igények olyan magasak, hogy időnként logisztikai fennakadások lehetnek. Egyértelműen az látszik, hogy óriási az igény a fogyasztók részéről, és az is látszódik, hogy ez a tejkategória kannibalizálja más fogyasztói folyadéktej kategóriák eladásait

– ezt mondta Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

A KSH adatai szerint egy év alatt közel 55 százalékkal nőtt a tejtermékek ára. Az árstopos, 2,8 százalékos tej átlagára augusztusban 281 forint volt, a pasztőrözött 2,8 százalékos tejért viszont átlagosan már 414 forintot kell fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik