Belföld

Folytatják a polgári engedetlenséget a budaörsi Illyés tanárai

24.hu
24.hu

A tiltakozás akármely formája mellett döntsenek is a tanáraink, mi mindenben mellettük állunk, amikor egzisztenciájukat kockára téve küzdenek egy tarthatatlan helyzet ellen, amelynek elő sem lett volna szabad állnia – többek közt ezt írták a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium mellett szervezett kiállás szervezői a demonstráció Facebook- eseményében. Egyúttal jelezték:

az Illyés az ország egyik legerősebb gimnáziuma. A tanárok felbecsülhetetlen mértékben járultak és járulnak hozzá, hogy mi és gyermekeink ott tarthatnak az életükben, ahol. A legkevesebb, amivel ezt meghálálhatjuk, hogy mindenben mellettük állunk.

A tanárok kedd reggel nyolc és tíz között az iskola előtt tartózkodnak, a szervezők arra buzdítanak mindenkit, hogy „munkába menet álljon meg, menjen oda a tanárokhoz, fejezze ki támogatását, amivel nemcsak nekik, de az őket fenyegető hatóságoknak és a megfélemlített oktatóknak is üzen”.

Az iskola egyébként korábban jelezte, hogy az intézmény huszonhat pedagógusa kedd reggel nyolc és tíz között folytatja a polgári engedetlenségi akciót. 

24.hu

A helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint az iskola előtt folyamatosan dudálnak az elhaladó autók szolidaritásból. Az iskola pedagógusai nyolc óra után jöttek ki az iskolából, vonulásukat tapsvihar kísérte, körülbelül százan lehetnek a helyszínen.

24.hu

Hétfőn is több iskolánál is tiltakoztak a tanárokat érő fenyegetések miatt: Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium tanárai és diákjai élőláncot alkotva, fekete ruhában tiltakoztak, illetve számos iskolában feketébe öltözött pedagógusok fejezték ki szolidaritásukat az iskola polgári engedetlenség miatt menesztett igazgatóhelyettese mellett.

A felmentett Dezsőfi György egyébként egy interjúban azt mondta: úgy érzi, mintha félrepöckölték volna egy sakktáblán, még annyira sem méltatták, hogy a héten behívják, „a szőnyeg szélére állítsák”, kérdőre vonják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik