Belföld

Börtönre ítélték a Gyurcsány-kormány egykori NBH-s vezetőjét

Galambos Lajos vezérőrnagy, a Nemzetbiztonsági Hivatal Gyurcsány-kormány alatti főigazgatója bűnös, és jogerősen négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték- írja a Magyar Nemzet a Fővárosi ítélőtábla Katonai Tanácsának döntéséről.

Galamboson kívül Jakubinyi Róbert hivatalos vesztegetés elfogadása és államtitoksértés bűntettének elkövetése miatt három év letöltendő, míg az ügy harmadrendű vádlottja, Gyarmati György két év hat hónap letöltendő szabadságvesztést kapott jogerősen. Galambost megfosztották tábornoki rangjától, Gyarmatit pedig alezredesi rendfokozatától, illetve mindkét korábbi titkosszolgát 1,5-1,5 millió forintos pénzbüntetésre ítéltek.

Az ítélet az Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyében született, ami a vád szerint a titkosszolgák kifizetőhelyeként működhetett. Korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy Jakubinyi lehetett az ötletgazda. Az alapítvány egyik kulcsfigurája, Földesi-Szabó László vallomása szerint Galambos mintegy 150 millió, Gyarmati 100 millió, Simon Ibolya, a hivatal akkori jogásza pedig hónapokon át 1-1,5 millió forintot kapott (utóbbi nem lett vádlott).

A Magyar Nemzet emlékeztet: a botrányos ügy egyik kulcsfiguráját, Jakubinyi Róbertet és az NBH korábban kémkedéssel is vádolt, majd abban az ügyben felmentett volt főigazgatóját, Galambos Lajost, valamint az NBH volt műveleti osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt még 2013-ban folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség. A per végig zárt ajtók mögött zajlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik