Belföld

Márki-Zay amerikai pénzei: az Action for Democracy a visszautasítja a választásokba való külföldi beavatkozás vádját

mti
mti

Az Action for Democracy visszautasít minden, a választásokba való külföldi beavatkozással kapcsolatos vádat. A szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalásában azt írta: fontosnak tartják, hogy reagáljanak néhány, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számára nyújtott támogatással kapcsolatban felmerült „hagymázas összeesküvés-elméletre, hazugságra és vádaskodásra”.

Szervezetük stratégiáját és tevékenységét „kizárólag a demokratikus eszmék és elvek iránti elkötelezettség vezérli” – közölték hozzátéve, hogy nemzeti kormányoktól és nemzetközi szervezettől függetlenül dolgoznak, sok más globális szinten működő alapítványhoz és szervezethez hasonlóan.

Egyúttal rögzítették, hogy határozottan visszautasítanak “minden olyan vádat, amely a választásokba való külföldi beavatkozással kapcsolatos”.

Támogatásaink a demokratikus értékeket, a választásokon való részvételt és a választások tisztaságát célozzák. Célországainkban olyan szervezeteket támogatunk, amelyek pártoktól és választásoktól függetlenül élen járnak a demokráciáért folytatott harcban

– olvasható állásfoglalásukban.

A szervezet kitért arra is, hogy tanácsadó testületük tagjai személyes minőségükben adnak stratégiai jellegű és nem operatív tanácsokat.

Az Alapjogokért Központ szeptember eleji Facebook-bejegyzésében azt írta: az Action for Democracyt közvetlenül a magyar választások előtt alapították, és feltett célja a magyar választások befolyásolása volt.

Márki-Zay Péter, az ellenzék volt közös miniszterelnök-jelöltje beszélt arról a Magyar Hang podcastjában, hogy a külföldi szervezettől több százmillió forint támogatást kaptak a kampány alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik