Belföld

No beton! A Párbeszéd besokallt a kiemelt beruházásoktól – videó

Párbeszéd
Párbeszéd
A párt leállítaná azokat, törvényjavaslatot is benyújt ezért.

A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújt be, hogy hatályon kívül helyezze a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló jogszabályt. A párt közösségi oldalán Szabó Rebeka társelnök ezeket a beruházásokat rendkívül károsnak nevezte.

Szerinte azok nem kímélik a környezetet, nem veszik figyelembe az önkormányzatok építési szabályait, gyakran még a műemlékvédelmi szempontokat sem.

Az ellenzéki politikus szerint a kiemelt építkezések a Fidesz politikáját jelképezik, mert egyik sincs tekintettel a helyiek érdekeire.A Párbeszéd szerint ez történik a Bosnyák Téren is. Zugló-Alsórákos önkormányzati képviselőjelöltje, Kökény Dalma azt ígérte, folytatják az építkezés elleni aláírásgyűjtést, megválasztása esetén ő maga a képviselő-testületben is tiltakozni fog.

Mint mondta, sok jó terv megvalósulhatott volna, de a kormány magához vonta a területet, és betonmonstrumok építésével keseríti meg az életét az ott lakóknak, akiknek ugyanúgy nem volt beleszólásuk a tervekbe, ahogy az önkormányzatnak sem.

A Párbeszéd szerint a kiemelt beruházássá nyilvánítás ugyan 2004-ben kezdődött el, de az már a joggal való döbbenetes visszaélések sorozata, ami 2010 óta történt e téren. A párt felidézte, 2006 és 2010 között mindössze 24 kiemelt beruházás zajlott az országban. 2010 óta egészen máig, vagyis valamivel több mint 10 év alatt ez a beruházási szám felkúszott 3 ezer fölé.

A kiemelt beruházások megvalósítását támogató törvény a közérdek helyett egyértelműen
a kormányhoz közeli gazdasági érdekcsoportok javát szolgálja. Demokrácia- és gazdaságtorzító hatása van. Kiiktatódik a nyilvánosság, a lakosság, a helyi önkormányzat érdeke, és a független szakértők ellenőrző szerepe.

A kormány visszaélésszerűen használja ezt a jogszabályt minden olyan beruházásnál, aminél a gazdasági vagy a politikai lobbi úgy gondolja, azt gyorsítani kell vagy szimplán a szakhatósági engedélyeket megkerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik