Belföld

Ugyanaz kétszer és mégsem – előtte-utána fényképpárok

FŐFOTÓ / Fortepan
FŐFOTÓ / Fortepan
Mennyi minden történhet két fénykép elkészülte között, még akkor is, ha gyors egymásutánban nyomta le az exponálógombot a fotós. Hát még akkor, ha hosszú évek telnek el a két időpont között. Erre mutatunk számos példát előtte-utána Fortepan-képpárok segítségével, a Magyar Nemzeti Galériában rendezett Minden múlt a múltam című kiállításon 2019-ben bemutatott fotókat kiegészítve azóta előkerült újabb fotórímekkel.

FŐFOTÓ / Fortepan Egy Fiat 850-es személygépkocsira szerelt, házi kivitelezésű tetősátor, „mozgó szálloda”. A kép a pesti alsó rakparton készült 1975-ben, a Duna túlpartján a Várkert rakpart házai és fent a Budavári Palota (korábban Királyi Palota). 

Album20 / Fortepan és Anonime / Szőke Annamária / Fortepan A Piarista köz még a régi Erzsébet híd felé nézve 1942-ben (fent). A Piarista köz már az új Erzsébet híd felé nézve 1967-ben (lent). Érdekesség, hogy a régebbi fotó a színes.

Fortepan 1946.

Agnes Hirschi / Carl Lutz / Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich / Fortepan A bécsi svájci konzulátus titkárnői látogatóban a korábbi brit követség épületének teraszán a budai várban, a Táncsics Mihály (Verbőczy) utca 1. alatt 1943-ban. Háttérben kilátás a Duna és a Parlament felé (fent). A korábbi brit követség kertje a budai várban, a Táncsics Mihály (Verbőczy) utca 1. alatt 1945-ben. Jobbra Carl Lutz svájci diplomata. Háttérben jobbra a romos Erdődy-Hatvany palota (lent).

Agnes Hirschi / Carl Lutz / Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich / Fortepan Látkép a Szent Gellért lépcsőről a Tabán és a Királyi Palota (ma Budavári Palota) felé 1943-ban (fent), és 1945-ben a lerombolt Szent Demeter-templommal (lent).

Kafka Éva / Fortepan és Lencse Zoltán / Fortepan Az esztergomi Víziváros a Loyolai Szent Ignác-templommal és az érseki palotával, háttérben a Mária Valéria híd 1940-ben (fent), és a híd maradványaival a háttérben 1958-ban (lent).

Fortepan Balatongyörök, szépkilátó, 1965. A „támaszték” egy Skoda Octavia Super.

Horváth Miklós dr. / Fortepan Május 1-jei felvonulók 1954-ben a Kossuth Lajos utca 6. szám I. emeleti erkélyéről az Astoria kereszteződés felé nézve (fent).  Könyvégetés az Astoriánál 1956-ban a Kossuth Lajos utca 6. szám I. emeleti erkélyéről nézve (lent).

Bauer Sándor / Fortepan és UVATERV / Fortepan A Erzsébet körút és a Dob utca sarkán 1948-ban (fent) és 1957-ben (lent).

Berkó Pál / Fortepan 1956.

Péterffy István / Fortepan A monori Petőfi Sándor utca 1967-ben (fent) és 1969-ben (lent).

UVATERV / Fortepan Az M1-M7 autópálya közös szakaszának építése a Budaörsi úton 1965-ben, az Osztapenko-szobor felé nézve (fent). A Budaörsi út 1975-ben, balra a Balatoni út, középen az M1-M7 autópálya közös szakasza, előtérben az Osztapenko-szobor, jobbra az elágazás Budaörs felé (lent).

UVATERV / Fortepan A metróépítés miatt bontásra ítélt Nemzeti Színház a Blaha Lujza téren 1964-ben (fent). Metróépítés a Blaha Lujza téren 1965-ben (lent).

Urbán Tamás / Fortepan Körlettakarítás látogatás előtt a Művelődésügyi Minisztérium 2. sz. Fiúnevelő Intézetének folyosóján, Aszódon 1974-ben (fent). Látogatás a Művelődésügyi Minisztérium 2. sz. Fiúnevelő Intézetében, Aszódon 1974-ben (lent).

Hunyady József / Fortepan Zelk Zoltán költő feleségével Sinka Erzsébet irodalomtörténésszel 1975-ben.

Összeállította: Tamási Miklós, Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/elotte-utana-fenykepparok

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik