Belföld

„Senki ne próbáljon puszit adni a királynőnek” – így emlékeznek a magyar politikusok II. Erzsébet látogatására

Martin Keene / PA Images / Getty Images
Martin Keene / PA Images / Getty Images
A brit uralkodó úgy nézett a magyar politikusokra, hogy Kuncze Gábor majdnem elolvadt.

Én személyesen is gyászolom II. Erzsébetet, mint kiváló, példamutató uralkodót, aki nekünk, magyaroknak is őszinte barátunk volt

– mondta a 24.hu-nak Jeszenszky Géza, a rendszerváltozás utáni első külügyminiszter a csütörtökön, 96 éves korában elhunyt brit királynőről.

Az MDF egykori politikusa több alkalommal találkozott II. Erzsébettel, aki 1993-ban férjével, Fülöp herceggel hivatalos látogatáson is járt Budapesten. Jóllehet ez volt az egyetlen alkalom, amikor a királynő a hetvenéves regnálása alatt Magyarországra látogatott, az egykori miniszter állítja, az uralkodó ennek ellenére valódi és mély érdeklődést mutatott a magyarok iránt.

Az érdeklődés egyik gyökere az lehetett, hogy a királynőnek magyar felmenői is voltak. II. Erzsébet ükanyja ugyanis egy magyar grófnő volt, Rhédey Klaudia egy fejedelmet is adó erdélyi családból került az európai uralkodó házba. Ezt a kapcsolatot a királynő maga is felemlegette, és Jeszenszky szerint a Windsor-ház a mai napig számon tarja a magyar őseit, hiszen az immár királyi rangra emelkedett Károly is gyakran megfordul Erdélyben.

A 29 évvel ezelőtti látogatás idején az Antall-kormány nevében Jeszenszky fogadta a ferihegyi repülőtéren a királynőt, és tagja volt annak a közel hetvenfős, közéleti szereplőkből, főként politikusokból álló csoportnak is, amely Göncz Árpád köztársasági elnök vezetésével a parlament kupolatermében díszebéden látta vendégül II. Erzsébetet.

Jeszenszky szerint a királynő ezen a fogadáson olyan beszédet tartott, amely túlment a protokolláris kereteken. Az uralkodó tisztelgett a magyarok történelme előtt, és kifejezte örömét, hogy az ország végre szabad és nyílt demokráciává alakult. A volt miniszter ezeket a meglátásait a brit-magyar diplomáciai viszony másfél évszázados történetéről szóló, a Külügyi Szemlében publikált tanulmányában meg is írta.

Magyarország akkoriban Lengyelországgal együtt a világ hőse volt, a rendszerváltozás elindítójaként, az első dominó bedöntőjeként tekintettek rá.

Jeszenszky szerint alapvetően ennek a tekintélynek szólt a királynői látogatás. Mint mondta, ennek tudja be azt is, hogy külön, szűk körben is találkozhatott az uralkodóval: 1990-ben, amikor Londonban járt, a Buckingham-palotába is meghívták.

Egy ilyen találkozó a nálunk nagyobb országok esetében sem volt megszokott. Rendkívüli kitüntetés, ténylegesen nagy élmény volt bemenni azon a kapun

– mondta lapunknak Jeszenszky, aki azonban arra már nem emlékszik, hogy a kedves és közvetlen királynő mellett milyen fogásokat evett a palotában.

II. Erzsébet hetven éven keresztül uralkodott. Hihetetlen, hogy ez alatt az idő alatt milyen méltósággal viselte ezt a címet, és milyen méltósággal vetette alá magát a hagyományoknak és a protokolláris kötelezettségeknek

– ezt már Kuncze Gábor, az SZDSZ egykori frakcióvezetője mondta a 24.hu-nak. Kuncze is részt vett az 1993-as parlamenti fogadáson. Az uralkodói protokollban még járatlan magyar politikusok a találkozó előtt külön oktatást kaptak a követendő viselkedésről. Kuncze szerint mindenkinek megmondták, hogy senki ne kísérletezzen azzal, hogy puszit ad a királynőnek, és rázogatni sem szabad a kezét.

Martin Keene / PA Images / Getty Images II. Erzsébet beszéde a Parlamentben 1993. május 5-én.

Az uralkodói protokollban akkoriban még gyakorlatlan magyar politikusok, akik felsorakozva, egyenként fogtak kezet a királynővel, egy vérprofi közszereplővel találkozhattak. II. Erzsébet azonnal mély benyomást tudott tenni mindenkire.

Amikor odaérkezett hozzám, a fülébe súgták, hogy ez kicsoda, és amikor ezt meghallotta, láttam, hogy felcsillant a szeme, mintha egész életében arra várt volna, hogy engem megismerhessen. Talán egy könnycsepp is megjelent a szeme sarkában, és már éppen kezdtem elolvadni, amikor a mellettem lévőhöz lépett, és amikor a fülébe súgták, hogy kicsoda, akkor felcsillant a tekintete, és egy könnycsepp kezdett gyűlni a szeme sarkában

– mesélte Kuncze a találkozóról őrzött emlékét. Az egykori szabaddemokrata politikus szerint Göncz Árpáddal viszont nagyon működött a kémia, a házigazda államfő és a királynő az első pillanattól kezdve látványosan megértették egymást.

Az első pillanattól látszott, hogy tényleg valami különleges kapcsolat alakult ki közöttük

– mondta Kuncze. Göncz egy pillanat alatt elsimította azt is, amikor a búcsúztatáson az MDF egyik képviselője, Dénes János előreugrott, és emlékként egy 56-os jelvényt nyomott a királynő kezébe, csakhogy a kitűzővel meg is szúrta II. Erzsébetet. Göncz gyorsan kikapta a királynő kezéből a jelvényt, zsebre rakta és ezzel vége is lett az incidensnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik