Belföld

Szorítja az idő a kormányt az uniós pénzek miatt: Varga Judit is Brüsszelbe utazik

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Brüsszelbe utazik Varga Judit igazságügyi miniszter, ahol a hivatalos naptár szerint először szerdán Didier Reynders-szel, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagjával találkozik, majd csütörtökön Johannes Hahn, a költségvetésért felelős biztos fogadja személyesen. A találkozók középpontjában a Magyarországot megillető uniós források, illetve a jogállamisági eljárás állnak – írja a hvg.hu.

A magyar kormány a korrupcióval, a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével, a jogalkotás átláthatóságával és a demokratikus normák betartásával kapcsolatos aggályokat igyekszik eloszlatni a brüsszeli testület előtt. A jogállamisági eljárásban szeptember 22-ig kell a Bizottságnak kialakítani az álláspontját, hogy megfelelőnek látja-e a magyar kormány válaszát, avagy az Európai Tanács elé terjeszti, hogy a jogállami mechanizmus keretében mennyi uniós forrást tartsanak vissza Magyarországtól (ahol minősített többséggel döntenek: az EU lakosságának 65 százalékát képviselő legalább 15 tagországnak kell a felfüggesztésről egybehangzóan szavaznia).

Az unió döntését a magyar kormány újabb jogalkotási javaslatokkal igyekszik befolyásolni, például a korrupcióellenes hatóság felállításával, emellett

a magyar kormány korábbi tájékoztatása szerint legalább tíz konkrét törvény szerepel a vállalások között. Varga találkozóin szóba kerülhet még a hetes cikk szerinti eljárás, amellyel kapcsolatban a cseh elnökség októberben újabb meghallgatást tervez a tagállamok körében. Magyarország ellen több uniós jogsértési eljárás is folyamatban van, melyekkel a Harcaink című videósorozatunkban foglalkoztunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik