Belföld

Ötödével több parkolási bírság volt hétfőn az új zónák miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Noha az első nap tapasztalataiból hosszú távú következtetéseket még nem lehet levonni, a megváltozott parkolási szabályok miatt akár húsz százalékkal is nőtt a bírságolási arány a fizetős parkolókban Budapesten – írta meg szerdán a Telex.

A parkolásért hétfőtől kell többet fizetni a fővárosban, ahogy arról korábban a 24.hu is beszámolt. A belső kerületekben a parkolás így már hatszáz forintba kerül óránként, miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes fővárosi parkolási rendszer is.

A lap budapesti kerületeknél érdeklődött a szabályozás korai tapasztalatairól. Eszerint Terézvárosban a megváltozott parkolási szabályok elsősorban a nem kerületi autósokat érintik, az ott lakóknak ugyanis a legtöbb esetben van éves várakozási engedélyük. Nemtetszésüket ennek megfelően inkább azok az autósok fejezték ki a megnövelt üzemidő és magasabb tarifa miatt, akik nem a kerületben élnek, és emiatt parkolási díjat kénytelenek fizetni.

Az új szabályok a XI. kerületben jelentős változásokat hoztak. Az új zónákkal a díjfizető övezetek területe nagyjából a másfélszeresére nőtt az elmúlt két hónapban. A díjfizető övezet része lett az Infopark, Szentimreváros és a Gellérthegy déli része is. További változás, hogy míg korábban egységesen este hatig tartott a fizető parkolási rendszer üzemideje, a B zónába tartozó területeken (Lágymányos és Gellérthegy bizonyos részein) mostantól már este nyolc óráig kell fizetni. A korábban négy órában maximalizált várakozási idő is váltotott a kerületben, ez mostantól 3 óra lesz.

 Szintén a XI. kerület közölte, hogy bár egy nap alapján túlzás lenne következtetéseket levonni, de hétfőn az átlagoshoz képest mintegy 20 százalékkal több volt a bírságolás.

Ez azonban a változások mértékét tekintve szerintük nem kiugró.

Belső-Ferencvárosban nem alakítottak ki új parkolási zónát, csak azok határai változtak meg. Az A várakozási övezetben este nyolc óráról este tízre változott a díjfizetési kötelezettség végét jelző időpont. A kerület arról még nem tudott tájékoztatást adni, hogy ott mennyivel nőtt a bírságok száma, de az emelkedés borítékolható a hosszabb üzemidő miatt.

A II. kerületben hétfőn még nem bírságoltak. Mint Őrsi Gergely polgármester elmondta, az első napokban inkább a megelőzésre koncentrálnak. A parkolóőrök ennek megfelelően eddig mindössze figyelmeztettek, ha a parkoló autó belecsúszott a meghosszabbított üzemidőbe. A kerületben összesen hatvan ilyen figyelmeztetést adtak ki hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik