Belföld

Meghalt az eszéki magyar főkonzul

Életének 64. évében hunyt el Fuzik János.

A diplomata halálhíréről munkatársai számoltak be a főkonzulátus közösségi oldalán. A magyar főkonzul szerda hajnalban hunyt el. Fuzik János két éve vezette az eszéki főkonzulátusát.

Fuzik János 1957-ben született Kesztölcön. Az állami hírügynökség életútjából azt emelte ki, hogy korábban a Magyar Televíziónál dolgozott 1983 és 1999 között szerkesztő-riporterként, szlovák nyelvű adásokat vezetett.

Aktív szerepet vállalt a szlovák közéletben. Amikor 1999-ben megválasztották az Országos Szlovák Önkormányzat elnökévé távozott a Magyar Televíziótól. Tisztségében összesen négy választási ciklust töltött.

A 2014-2018-as parlamenti ciklusban ő volt az első szlovák nemzetiségi szószóló, az Országgyűlésben a magyarországi nemzetiségek bizottságának első elnökévé választották.

Fuzik Jánost munkásságáért 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. Dokumentumfilmesként is imert volt, az 1996-os EtnoFilm Fesztiválon a szlovák-magyar lakosságcseréről szóló Hívó szóra című dokumentumfilmje megkapta a fesztivál nagydíját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik