Belföld

Havi 1,5 millióért kap „bizalmi” tanácsokat Csák János egy fiatal producertől

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Három hónapja él az a szerződés, amelynek alapján egy Egyházasdengelegre bejegyzett cég „bizalmi jellegű” tanácsokat ad Csák János kulturális és innovációs miniszternek – vette észre a hvg.hu.

Az alig ötszáz lelkes Nógrád megyei faluba bejegyzett Avian Fund Kft. eddig nem tartozott a kiemelkedően sikeres vállalkozások közé. A lap szerint a cég a működése első két évében 0 forint árbevétel mellett csak veszteséget termelt, tavaly pedig egész évben nem volt annyi árbevétele (csak nettó 3,7 millió), mint amennyit ezzel a friss minisztériumi szerződéssel három hónap alatt megkeresett. Az elmúlt három hónapban ugyanis a gazdasági társaság nettó 4,5 millió forintot kapott a feladatai ellátásáért.

A miniszter személyéhez kötődő bizalmi jellegű tanácsadás szakpolitikai és politikai kommunikációs kérdésekben

–       egész pontosan ez ér havonta másfél milliót a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak a szerződésről elérhető információk szerint.

A lap érdekességnek nevezi,  hogy a cég tevékenységi körei között egyáltalán nem szerepel tanácsadás. A vállalkozás ráadásul nemrég kis híján meg is szűnt, mivel a cégbírósági iratok szerint az adótörvény megsértése miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelzésére a bíróság tavaly törvényességi felügyeleti eljárásban elrendelte az akkor még Avian Pictures néven működő cég kényszertörlését. Ezt a döntést végül tavaly októberben visszavonták.

A vállalkozás ügyvezetője és egyedüli tulajdonosa a 30 éves Marencsák Kitty, aki a 2019-es Most van most című magyar játékfilm producere volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik