Belföld

Közlöny: Navracsics Tibornak átláthatóbbá kell tennie a közbeszerzéseket

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Kellenek az uniós pénzek, a kormány Brüsszel helyett immár a korrupció ellen harcol, független szakértőkkel tenné átláthatóbbá a tendereket.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint
a közbeszerzések hatékonyságát és költséghatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszert dolgoznak ki. Az Orbán Viktor kormányfő által aláírt jogszabály egyértelművé teszi, hogy a döntés hátterében az EU-nak tett vállalások (pl. az egyszereplős tenderek arányának csökkentése) állnak.

A Kormány elkötelezett az európai uniós és hazai forrásból megvalósuló közbeszerzések hatékonyságának, átláthatóságának, gazdaságosságának növelése, az egyajánlatos közbeszerzési eljárások számának csökkentése és a verseny szintjének növelése, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások közbeszerzésekben való részvételének elősegítése iránt.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek

  • ezért gondoskodnia kell a közbeszerzések hatékonyságát, költséghatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszer létrehozásáról, működtetéséről,
  • meg kell vizsgálnia az egyajánlatos közbeszerzések lehetséges okait, hatásait, beleértve azokat a helyzeteket, amikor az egyajánlatos eljárások aránya meghaladja a 15%-os küszöbértéket.

A miniszter erre november 30-áig kapott időt.

Navracsics Tibornak október 10-éig kell gondoskodnia arról, hogy a teljesítménymérési keretrendszer létrehozásában, működtetésében kapjanak szerepet független, nem kormányzati szervezetek és közbeszerzési szakértők is. Kiválasztásuk után javaslataikat meg kell jeleníteni a rendszer kialakításánál, a módszertanok meghatározásakor, a következtetések megfogalmazásánál.

A teljesítménymérési keretrendszer eredményeit minden évben
közzé kell majd tenni az elektronikus közbeszerzési rendszer felületén február 28-áig.

Mint korábban megírtuk, a kormány arról is döntött, hogy független hatóságot hoz létre a korrupcióellenes harc jegyében. A határozatban kötelezettséget vállalt arra is, hogy december 1-jéig egy olyan Korrupcióellenes Munkacsoportot hoz létre, amelyben a kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt.

Kapcsolódó
Fordulat az Európai Bizottságnál, erre nem számíthatott a magyar kormány
Még júliusban is látszatmegoldásnak tekinthető kötelezettségvállalásokat tett a magyar kormány az Európai Bizottság felé a jogállamisági eljárásban, nem érzékelve a politikai klíma változását – vélik a hazai korrupcióellenes szervezetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik