Belföld

Átlátszó: Habonyék óriási nemzetközi hálózattal promózott ügynöksége valójában Óbudán gyártotta a híreket

Megtévesztő a kormányoldali sajtóba folyamatosan híreket szállító „nemzetközi hírügynökség” tevékenysége az Átlátszó szerint. A Habony Árpád, a KESMA, és a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf érdekeltségébe tartozó V4NA „hírügynökség” szerkesztősége a lap forrásai szerint nem Londonban, hanem valójában Óbudán üzemelt.

Promóciója szerint a V4NA egy magyar viszonylatban páratlan méretű, kiterjedt nemzetközi tudósítói hálózattal rendelkező vállalkozás.

A V4 Hírügynökség (V4NA) egy új nemzetközi hírügynökség (…) londoni (Egyesült Királyság) székhellyel és központtal (…). 50 újságíróból álló hírszerkesztőségünk és gyorsreagálású hírcsoportjaink ott vannak a helyszínen, ahol a vezető sztorik történnek Európában. London, Brüsszel, Párizs, Berlin, Prága, Budapest, Belgrád, Varsó. Ott vagyunk a nap 24 órájában, a hét minden napján. Kivétel nélkül

– állt a cég reklámjában. Még a cég nevét is úgy választották, hogy kifejezetten nemzetközi hatást keltsen: a V4NA első fele a visegrádi négyekre, a második két betű pedig a „hírügynökségi” jellegre (news agency) utal. Az Átlátszó újságírója azonban hiába kereste őket Londonban, a cég által megadott címeken nem volt nyoma magyar news agencynak.

Egy korábban a V4NA-nak dolgozó újságíró beszámolója szerint neki Budapesten, a III. kerületi Kórház utcába kellett bejárni dolgozni, a tudósítói hálózat tagjaival pedig sohasem találkozott. Az irodájukban ugyan rengeteg számítógép volt, de többségük üresen állt, egyszerre alig maréknyian dolgoztak a szerkesztőségben – mondta a név nélkül idézett újságíró.

Az Átlátszó szerint a cég budapesti bázisa ma már nem Óbudán, hanem a Mediaworks Üllői úti székházában lehet, a lap munkatársai keresték is ott a V4NA főszerkesztőjét, Tóth Tamás Antalt, aki akkor épp nem volt az épületben.

A KESMÁ-hoz, illetve a cégcsoport nagyját összefogó Mediaworks Zrt.-hez tartozó médiumokban, elsősorban a Magyar Nemzetben és a megyei napilapokban csak az elmúlt év során összesen több mint 3000 olyan híranyag jelent meg, amelyet erre a „hírügynökségre” hivatkozva közöltek.

Az Átlátszó szerint az ügynökség hírei beleilleszkedtek a kormánypropaganda narratívájába, amely szerint Nyugat-Európát a migránsbűnözés és a genderőrület terrorizálja, Magyarországon viszont jól mennek a dolgok, Orbán Viktor és kormánya sikeresen állja a kihívásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik