Belföld

Orbán Viktor vezeti a fiatalok szelfibajnokságát

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
Egy kutatás szerint az első választók a kormányfő után legszívesebben az államfővel fotózkodnának.

Egy friss felmérés szerint az első szavazók legszívesebben az ország vezetőivel készítenének közös képet. Bár összességében a fiatalok nem tartják túl vonzónak a szelfizést vezető politikussal, az első választók 37 százaléka készítene közös képet Orbán Viktorral.

A Mathias Corvinus Collegium Ifjúságkutató Intézete és a Társadalomkutató Kft. legfrissebb kutatása szerint a kormányfőt Novák Katalin köztársasági elnök követi, vele a 18–21 évesek mintegy 23 százaléka készítene közös képet.

Az ellenzéki vezetők közül Karácsony Gergely 16, Márki-Zay Péter 12 százalékot ért el. Őket Dúró Dóra, Jakab Péter, Toroczkai László és Fekete-Győr András követik 10 százalék körüli eredménnyel. Gyurcsány Ferenccel és Dobrev Klárával a fiatalok 9-9 százaléka szelfizne.

A legkevésbé ismert Tóth Bertalan. Az MSZP-társelnökéről  mondták legtöbben, hogy nem ismerik (43%), de az első szavazók mintegy harmadának Donáth Anna, Kunhalmi Ágnes és Toroczkai László neve sem ismerős, sőt, Fekete-Győr András korábbi Momentum-elnök is ismeretlen a fiatalok bő negyede (27%) számára.

A kutatók szerint mindez arra enged következtetni, hogy Orbán Viktor az első szavazóknál is komoly vonzerővel bír, nincs hozzá mérhető népszerűségű politikus az ellenzéki térfélen. Azt külön is  kiemelték, hogy a legfiatalabb választók 72 százaléka nyilatkozott úgy, nem szívesen szerepelne közös képen Márki-Zay Péterrel, aki ezzel elutasítottabb lett Gyurcsány Ferencnél.

Módszertan

A kutatást 1000 fő személyes (TAPI) megkérdezésével végezte az Ifjúságkutató Intézet a Társadalomkutató Kft. közreműködésével 2022. május-június hónapokban. A reprezentatív címlistát azon 18–21 éves fiatalok alkották, akik először vehettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án.

Kapcsolódó
IDEA: Az első választók inkább az ellenzékre szavaztak
De az utolsó 1-2 hétben közöttük is erősödött a Fidesz−KDNP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik