Belföld

Megszűnt a gyermekkardiológiai szakrendelés Sopronban

MTI/Filep István
MTI/Filep István

Sopronban augusztus 27-én megszűnt a gyermekkardiológiai rendelés, azoknak a családoknak, amelyek eddig hónapokat vártak vizsgálatra, most Győrben kell újabb időpontot kérniük – tudta meg a Telex. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a portál kérdésére azt írta: a sürgős esetek 1–2 nap, az enyhébbek vagy a kontrollvizsgálatok néhány hónap előjegyzési idővel érhetők el, és kérhető utazási költségtérítés.

A Telexet egy soproni család kereste meg, amely tavasz óta próbált a hároméves gyermeküknek időpontot szerezni a helyi gyermekkardiológiai szakrendelésre. Szeptember végére sikerült időpontot kapniuk, ám augusztus 31-én egy levelet kaptak, amelyben az állt, hogy augusztus 27-től megszűnik Sopronban a gyermekkardiológiai rendelés, ezért minél hamarabb kérjenek újabb időpontot a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházba. Müller Cecília országos tiszti főorvos ugyanis a Soprontól 96 kilométerre lévő megyei kórházat jelölte ki területileg illetékes ellátónak.

Az olvasó levele szerint mindez elég komoly felzúdulást keltett az érintett soproni szülők körében, köztudott ugyanis, hogy Győrbe különösen nehéz időpontot szerezni. Egyes helyeken 2022-re elfogyott minden lehetőség, de ha mégis lenne hely, méltánytalannak találják a hosszú utazást. A Soproni Gyógyközpontban eddig heti 8 órában volt gyermekkardiológiai szakrendelés, amit egy megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvos tartott közreműködői jogviszonyban. A rendelés azért szűnt meg, mert az orvos a továbbiakban nem kívánja ellátni ezt a feladatot – válaszolta a Telex kérdésére az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő).

Az Okfő válasza szerint a Győrben elérhető vizsgálati időpontok a gyermek klinikai tüneteitől, a gyermek életkorától, illetve attól a ténytől függenek, hogy első szakvizsgálatról vagy már gondozott gyermek kontrollszakvizsgálatáról van-e szó. „A relatív sürgős esetek 1–2 napon belül, az enyhébb esetek vagy a kontrollvizsgálatok néhány hónap előjegyzési idővel érhetők el” – olvasható a lapnak elküldött válaszban.

Kiemelt kép: Egy gyermek beoltása a soproni kórházban 2021. december 21-én. MTI/Filep István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik