Belföld

Már több mint ötszázan vannak az új határvadászok

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Már több mint 1500-an jelentkeztek a rendőrség határvadász ezredébe, közülük pedig már több mint ötszázan szerződést is kötöttek a rendőrséggel, és megkezdődött a négyhetes képzésük – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn a police.hu oldalon.

Az MTI által idézett közleményben azt írják: megállás nélkül érkeznek az újabb jelentkezések és zajlanak az alkalmassági szűrések.

A 180 tanórás – négy tananyagegységből álló – tréningek Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folyamatosan zajlanak. A felkészítés során a határvadászok

  • rendészeti,
  • jogi,
  • lövészeti,
  • intézkedéstaktikai,
  • valamint határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési ismereteket

sajátítanak el, hogy aztán a későbbiekben esküjükhöz híven tudják végrehajtani az államhatár őrzésére és az illegális migráció megakadályozására irányuló feladataikat – olvasható a közleményben. Mint írják, a rendőrség továbbra is várja a jelentkezéseket a határvadász ezredbe.

A leendő határvadászok jelentkezési kedvéről az elmúlt hetekben ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot. Bár augusztus elején a rendőrség azt közölte, hogy már 6 ezren jelentkeztek határvadásznak, Telex kérdésére kiderült, hogy valójában jóval kevesebben adtak be jelentkezési lapot. A több ezres számba beleérthették azokat is, akik telefonon, e-mailen vagy személyesen érdeklődtek a képzésről, valójában 724-en juttatták el a jelentkezési lapjukat és 644 jelentkező alkalmassági szűrése történt meg augusztus 8-dikával bezárólag. Ez a létszám emelkedett szeptember elejéig 1500-ra.

Kiemelt kép: Határvadászok oktatása a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőrképző akadémiáján a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban 2022. augusztus 30-án. MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik