Belföld

Lázár János elmondta, szerinte milyen szakembereké lesz a következő évtized

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Két erős ember megbízásából állok itt (…) az egyik, a legerősebb Magyarországon a politikában, a másik ember pedig a legerősebb a gazdaságban: Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, a kuratórium elnöke.

Ezzel a felütéssel kezdte beszédét Lázár János Gödöllőn, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanévnyitóján.

A hvg.hu tudósítása szerint Lázár kiemelte, a nemzeti szuverenitás fontos eleme a nemzeti önellátó képesség, az élelmiszer-ágazatban is.

Mint mondta, ami a 90-es években még a jogász, a 2000-es években a közgazdász, a 10-es években az informatikus volt, az a következő évtizedben a fenntartható mezőgazdaságot, a nemzeti élelmiszeripart működtetni képes szakember lesz.

A miniszter az agráriumot érintő rövid és hosszú távú változások között említette Oroszország Ukrajnával szembeni agresszióját, az energiaválságot, a koronavírus-világjárványt és a klímaválságot is.

Kitért az öntözésre, és e téren az Orbán-kormányt is bírálta. Úgy fogalmazott,

a kormány tagjaként is muszáj vagyok megállni egy pillanatra: az öntözés Magyarország elmúlt 30 évének legnagyobb elszalasztott lehetősége (…) az elmúlt 30 évben nem előre, hanem folyamatosan visszafelé haladtunk, és igaz ez sajnos a saját kormányom elmúlt 12 esztendejére is.

A beszéd után a hvg.hu kérdésére válaszolva Lázár elmondta, uniós forrásokból bőségesen jut pénz a magyarországi élelmiszeripari fejlesztésekre, és a cél az, hogy öt-tíz éven belül a magyar emberek 80 százalékban magyar élelmiszert fogyasszanak, ennek a mennyiségnek pedig a 80 százalékát magyar vállalkozások állítsák elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik