Belföld

Jogellenesnek minősítette a bíróság a mozdonyvezetők sztrájkját

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A bíróság jogellenesnek minősítette a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkkezdeményezését – írta meg az Origo.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elképzelése szerint a bérrendezés hiánya miatt szeptember 5-én, hétfőn a személy- és áruszállítást is érintő sztrájkba kezdtek volna.

A MÁV a bírósági döntés után kiadott csütörtöki közleményében azt írja, üdvözlik a határozatot. Mint írják,

a szakszervezet annak ellenére követel bérkompenzációt, hogy a 2021-ben megkötött bérmegállapodás értelmében három év alatt összesen 15,5 százalékkal emelkednek a munkabérek. A MÁV-Volán-csoport 2021-ben 200 ezer forint SZÉP-kártya juttatást fizetett minden munkavállalónak, míg 2022-ben 10 százalékkal emelte, 2023-ban pedig további 5 százalékkal fogja emelni a munkabéreket. A vasúttársaság a bérmegállapodásban foglaltakat teljeskörűen teljesítette és teljesíteni fogja a jövőben is.

A vasúttársaság rámutat, a mozdonyvezetők a MÁV-Volán-csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete meghaladja a bruttó 800 ezer forintot.

Hozzáteszik,

a jelenlegi gazdasági helyzetben, különösen az emelkedő energiaárak mellett, kiemelten fontos, hogy az ország kiszámítható és biztonságos közlekedési szolgáltatásokra támaszkodjon, ezen belül is a vasúti személy- és áruszállítás folyamatosan és gördülékenyen biztosított legyen, és mihamarabb megnyugtatóan rendeződjön a helyzet.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete azt közölte, a bíróság azért minősítette jogszerűtlennek sztrájkkezdeményezésüket, mert a munkabeszüntetés előtti egyeztetésekre nem hagytak elég időt, ezért a további lépésekről szombaton döntenek.

A szakszervezet pénteki közleményében viszont már azt írja,

a bíróság végzését tiszteletben tartva, a meghirdetett munkabeszüntetést szeptember 5-én nem kezdik el.

Azt is írják, hogy:

A Fővárosi Törvényszék tegnap kelt végzésében rögzítette, hogy a MÁV-START Zrt., a 2022. március 9-i sztrájkmegállapodásban érintett mozdonyvezetőknek és motorvonat vezetőknek a munkavállalókat egyébként is megillető lojalitási juttatáson felül, júliusban csak 70.000 Ft-t fizetett ki. A bíróság megerősítette, hogy a munkáltató, a sztrájk elkerülése érdekében kötött megállapodásban foglaltakat ezzel nem teljesítette, azaz a 2021. évi reálbér-veszteséget kompenzáló 300.000 Ft összegű kifizetés nem történt meg. A végzés megállapítja, hogy a szakszervezetnek továbbra is jogos bérkövetelése van, és ennek érdekében jogszerű sztrájk folytatható. A mai egyeztetésen a szakszervezet felszólította a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy személyes jelenlétében haladéktalanul induljanak meg az egyeztetések a sztrájkmegállapodásban foglaltak teljesítésére vonatkozó munkáltatói intézkedésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik