Belföld

Magyarul tanul a kijelölt amerikai nagykövet

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Megérkezett Budapestre David Pressman, aki szerint az Egyesült Államok Magyarország és a magyar emberek barátja.

A budapesti amerikai nagykövetség élére jelölt diplomata a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren úgy nyilatkozott: nehéz időket élünk, nehéz időkben minden eddiginél fontosabb, hogy a barátok összetartsanak. Ugyan „nagy lehet a politikai zaj körülöttünk”, de ez egy fontos pillanat a régióban és a világon, „ahhoz, hogy ezt jól csináljuk, szükségünk van egymásra” – fogalmazott David Pressman, akit az állami hírügynökség idézett.

A diplomata kiemelte: a két ország szövetségesekként küzd együtt a legfontosabb gazdasági, biztonságpolitikai problémák megoldásáért. Minden eddiginél fontosabb, hogy a kétoldalú kapcsolatok a közös értékekre építve erősek legyenek. Alig várja, hogy együtt dolgozhasson a magyar kormánnyal és minél több magyarral találkozhasson.

A kijelölt nagykövet felidézte: évtizedekkel ezelőtt első önálló európai útján a budapesti repülőtérre érkezett, majd egy magyar családnál lakott, magyar barátokkal járta be Európát, így sok szempontból Magyarországon keresztül ismerkedett meg Európával. Ez egy rendkívüli ország, tele sok tehetséges emberrel.

David Pressman nyilatkozata végén magyarul azt mondta:

megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek.

Az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége korábban jelezte, David Pressman már lelkesen belevetette magát a magyar nyelvtanulásba. Idézték, hogy szenátusi meghallgatásán a magyar szabadságharcosok örökségét méltatta, mondván:

Bátorságuk megváltoztatta Magyarország és Európa sorsát, és inspirálta az utánuk jövő generációkat, akik úgy döntöttek, hogy életüket a méltóság és a szabadság előmozdításának szentelik.

Joe Biden amerikai elnök májusban jelentette be, hogy David Pressmant szánja a budapesti nagykövetség élére, jelöltségét júliusban hagyta jóvá a szenátus. A diplomata augusztus 8-án tett hivatali esküt az Egyesült Államok magyarországi nagyköveteként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik