Belföld

Polgári engedetlenséggel indul a tanév több iskolában

Már a tanév első napján többen polgári engedetlenségi akcióba kezdenek a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium és a Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola tanári közül, miután a kormány és a pedagógus szakszervezetek közötti bértárgyalások ismét kudarcba fulladtak – írja a Népszava.

A Széchenyi tanárai már korábban bejelentették, hogy munkabeszüntetésre készülnek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete információi szerint ennek az lett a következménye, hogy a tankerülettől jogellenes retorziókkal – kirúgással, intézményösszevonással – fenyegették meg őket – teszi hozzá a lap.

Fenyegetések továbbra is vannak, de 12-en úgy döntöttünk, továbbra is vállaljuk a polgári engedetlenséget

– idézik Czédly Mariannt, az iskola egyik tanárát. A pedagógus szerint korábban a tantestület kétharmada függesztette volna fel a munkát polgári engedetlenség keretében két napra, de sokan visszaléptek, amikor a tankerület retorziókat helyezett kilátásba.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kedden egy, a szakszervezeteknek írt levélben is felhívta a pedagógusok figyelmét arra, hogy a polgári engedetlenség „a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz”, ami szerinte a diákokat is későbbi jogsértésekre ösztönözheti.

Milyen erkölcsi alapokon állnak és tanítanak azok a pedagógusok, akik önmaguk sem tartják be a rájuk vonatkozó jogszabályokat?

– moralizált a szakmai érdekvédelem tevékenysége fölött az államtitkár.

A Tanítanék Mozgalom szeptember 5-étől tervez szervezett polgári engedetlenséget, Törley Katalin, a mozgalom képviselője a napilapnak azt mondta, több iskolában – például a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban – készülődnek a tanárok. A szakszervezetek pedig a jogi korlátok ellenére is országos sztrájkot szerveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik