Belföld

Rémes állapotok miatt záratott be a Nébih egy Balaton-parti éttermet

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Egy meg nem nevezett Somogy megyei vendéglátóipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei – derül ki a hatóság csütörtökön kiadott közleményéből. A feltárt hibák és hiányosságok, különösen az általános takarítatlanság miatt az étterem tevékenységét azonnal felfüggesztették, és 790 kg élelmiszert is kivontak a forgalomból.

Az ellenőrzés során talált körülményekről videó is készült:

Az étterem vizsgálatakor – mint írták – az ellenőrök megállapították, hogy annak gyakorlatilag minden helyiségében általános a takarítatlanság, nagyfokú a szennyezettség. Példaként említették, hogy a főzőkonyha, a zöldségelőkészítő, a raktár, az áruátvevő és a gyros-előkészítő helyiség padozata zsíros, takarítatlan, oldalfalai szennyezettek voltak. Több helyen a technológiához nem kapcsolódó tárgyakat, eszközöket tároltak.

A fekete mosogató helyiségben a mosogató feletti mennyezetről pergett a vakolat, a hűtőkamrák teteje poros, a helyiség oldalfalai koszosak voltak. További problémát jelentett, hogy a hűtőterekben eltérő higiéniai megítélésű élelmiszereket, így földesárut, készételt és tejterméket tároltak együtt, kitéve őket a szennyeződés veszélyének.

Mindezek mellett az ellenőrök csaknem 500 kg jelöletlen, nem nyomon követhető fagyasztott gyroshúst és több mint 120 kg jelöletlen, nem nyomon követhető fagyasztott birkahúst találtak az egységben.

A Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hatóság továbbá 28 tétel, mindösszesen 790,49 kg nem nyomon követhető, lejárt élelmiszert vont ki a forgalomból, illetve felhasználásukat, forgalomba hozatalukat megtiltotta.

A vendéglátóhely az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van – írta közleményében a hatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik