Pert nyert a 24.hu Kubatov Gábor ellen

Nem sértettük meg a Fidesz-pártigazgató jóhírnevét, amikor egy lapon említettük Mikó Istvánnal – mondta ki a Kúria egymásnak ellentmondó ítéletek után.

Két év után a Kúria ítéletével zárult le az a per, amelyet Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és alelnöke, országgyűlési képviselő, egyben az FTC elnöke kezdeményezett jó hírnevének megsértése miatt kiadónk ellen. A pártigazgató a 24.hu két cikke miatt indult eljárásban 200 ezer forint sérelemdíjat követelt.

A történet 2020 februárjáig nyúlik vissza, akkor közöltünk cikket a korábban hadiipari cégként működő Borsodi Általános Gépgyár Kft. tulajdonlása körül kialakult, egészen a titkosszolgálatokig érő viszálykodásról. Mint megírtuk, a céget Mikó István akarta megszerezni, akit a sajtóban korábban a futballvilág, közelebbről az FTC őrző-védő bizniszével hoztak kapcsolatba, később a szexbotrányba belebukó győri expolgármester, Borkai Zsolt ügye kapcsán is előkerült a neve, mint aki a jachton rögzített szexvideó holléte utáni kutakodást segítette. Mikó az Átlátszónak adott korábbi interjúban, majd lapunknak az egykori hadiipari cégszerzéssel kapcsolatban is úgy nyilatkozott, nincs köze Kubatov Gáborhoz és ügyleteihez. A gépgyár tulajdonos-ügyvezetője, Papp Csaba ugyanakkor azt állította, hogy neki Mikó Kubatov embereként mutatkozott be tanúk előtt.

Kapcsolódó
Kubatov embere a hadibizniszben: „A problémás személyt el kell távolítani”
Nagy tervei vannak a Fidesz-pártigazgató holdudvarába sorolt Mikó Istvánnak. Egy hadiipari referenciákkal jól elengedett céget szemelt ki a célra, amelyből első lépésben kivásárolt egy orosz vállalkozót.

Kubatov Gábor azzal fordult a bírósághoz, hogy valótlan és sértő állítás, miszerint Mikó István az ő embere volna, illetve Tóth Csabával együtt a holdudvarához tartozna, mivel egyikükhöz sincs köze. Az elsőfokú bíróság igazat adott a fideszes politikusnak, úgy ítélte meg, hogy a cikkekben szereplő holdudvarozás és „embere” megjelölés elegendő volt ahhoz, hogy megsértsük Kubatov jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát. A bíróság szerint az „embere” kifejezés közvetlen, személyes, szoros üzleti, baráti kapcsolatot takar, így azt kellett volna bizonyítani a cikkben, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn Kubatov és Mikó, illetve Tóth Csaba vagy az általuk vezetett vállalkozások között. A törvényszék megállapítása szerint a két cikk Mikót helyezi a középpontba, aki nem közismert, nincs negatív háttere, büntetett előélete, és az ítélet szerint Kubatovot írásunk csak azért említette, mert Mikó István nevével „vélhetően jóval kisebb olvasottságot” lehetett volna elérni.

A Fővárosi Törvényszék első fokon kiadónkat

Fellebbezésünket követően másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla más következtetésre jutott: elutasította Kubatov keresetét. A táblabíróság szerint nem igaz az, hogy a holdudvar kifejezés rendszeres szerződéses viszonyra, az „embere” pedig szoros baráti kapcsolatra utalna; ezek olyan elvont fogalmak, amelyek konkrét módon nem bizonyíthatók, ebből következően véleménynek minősülnek.

Megállapította a táblabíróság, hogy a csatolt újságcikkek, valamint Papp Csaba tanúvallomása alapján a véleménynek „vékony” ténybeli alapja volt, így az szabadon kifejthetőnek minősül. Vélemény nem lehet jóhírnévsértés megállapításának alapja, és a közszereplő felperest egyébként is fokozott tűrési kötelezettség terheli. A bíróság levezetése szerint még abban az esetben sem lehetne a jóhírnév megsértését megállapítani, ha a kifogásolt közlések tényállítások lettek volna, mert a jóhírnévsértés együttes feltétele a valótlanság mellett a tényállítás sértő tartalma. Mikó István emlegetése az ítélet alapján a közvélemény számára nem hordoz eleve negatív tartalmat, miként a hadiipari beruházással való foglalkozás is értéksemleges közlésnek tekinthető. Az ítélőtábla szerint a perbeli közlések nem voltak alkalmasak arra, hogy a társadalomban a felperesről negatív megítélést váltsanak ki, ezért az elsőfokú bíróság ítéletének megváltoztatásával Kubatov keresetét teljes egészében elutasította.

Farkas Norbert / 24.hu – Mikó István

A fideszes politikus a jogerős ítélet felülvizsgálatát és az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte a Kúriától, egyebek mellett hangsúlyozva, hogy bár valóban az FTC elnöke, de a napi ügyek intézésében nem vesz részt, ezért ha egy cég szerződik az egyesülettel, annak vezetője nem válik ettől az emberévé, és nem tartozik a holdudvarához. Kubatov azzal is érvelt, hogy Mikó István a cikkünk címe szerint is „problémás” személy, így a vele való kapcsolat tényének valótlan állítása sértő.

A Kúria azonban nem talált kivetni valót a másodfokú verdiktben. Megállapította, hogy

Kubatov Gábor érzékenysége a jóhírnevére érthető abból a szempontból, hogy Tóth Csaba és Mikó István egyaránt a hatóságok látókörébe került cikkeink megjelenése után. A futballmeccsek biztosításáról elhíresült, sokszor csak „a kopaszok” vezetőjének tartott Tóth Csabát bűnszervezetben elkövetett 870 millió forintos költségvetési csalással gyanúsítják, a gyanú szerint társaival egy céghálózatot működtettek azért, hogy mentesüljenek a vagyonvédelmi szolgáltatások nyújtása kapcsán keletkező áfafizetési kötelezettségek alól. 2021. június 8-án vették őrizetbe, és a Blikk információja szerint idén augusztus elején bűnügyi felügyelet alá került.

Tóth valaha együtt dolgozott Mikó Istvánnal, aki 2021 tavaszán azzal került be a hírekbe, hogy zsoldosokkal vonult fel az ISD Dunaferr vasmű elfoglalására, és tavaly decemberben ugyancsak letartóztatták. A Blikk híre alapján idén április 8-án Mikó is kikerült a letartóztatásból, amelyet amiatt rendeltek el, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja őt.