Belföld

Hadházy: Palkovics minisztériuma 10 ezer órányi tanácsadásért fizetett a Századvégnek

MTI
MTI

A Palkovics László által vezetett Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) augusztus elején közzétette elődje, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2022 első negyedévében kötött szerződéseit. A nyilvánosságra hozott adatokból az derült ki, hogy Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány és a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. a korábbi időszakhoz hasonlóan jól fizető szerződésben állt a tárcával. A cégeknek „kiegészítő kormányzati szakpolitikai tanácsadásra” bruttó 2,16 milliárdos keretösszeget állapított meg a tárca.

Közben Hadházy Ákos megválasztott országgyűlési képviselő részleteiben is megpróbálta megtudni, mire fizettek pénzeket az elmúlt időszakban Palkovicsék a Századvégnek.

A képviselő a kedden megtartott Korrupcióinfó sajtótájékoztatóján elmondta, a nyár elejétől levelezett a minisztériummal, hogy betekinthessen a szerződésekbe. Mint mondta, a 2020–22-es keretszerződést végül személyesen meg is nézhette, a 2021-es teljesítésekről szóló dokumentumokat azonban nem akarták megmutatni neki. Végül azonban kiderült, hogy a kért szerződések közül az egyik mellékletekkel együtt fent van a közbeszerzés.hu oldalon.

Az így megtalált dokumentumokból Hadházy szerint kiolvasható, hogy Palkovics László minisztériuma óránként bruttó 50 ezer forintos díjat fizetett a Századvég tanácsaiért. Csak 2021-ben 10 ezer órányi tanácsadást fizettek ki a Századvég Alapítványnak, ami összesen bruttó félmilliárd forintot tett ki. Ezen felül évente 16 stratégiai tanulmányt is rendeltek, egyenként 51 millió forintért.

A képviselő szerint az iratok áttanulmányozása alapján megállapítható, hogy a szerződésekben semmilyen utalás sincs arra, hogy milyen témájú tanácsadást kért a tárca, és arról sincs, hogy mik voltak a tanulmányok. Az egyik kiemelt kritérium csupán annyi, hogy legyen meg a 400 ezer leütés.

Ami ennél is ijesztőbb, az az elképesztően sok (havi minimum 16 darab) közvélemény-kutatás, amit ráadásul iszonyúan drágán (iparági szakértők szerint 50–100 százalékos túlárazással) számított meg a Századvég

– állította Hadházy, hozzátéve: ennek nem is a gazdasági vonzata a legijesztőbb, hanem az, hogy a Fidesz az adófizetők pénzén folyamatosan teszteli a választókat. Ezzel egyrészt a propagandagépezetnek ad muníciót, másrészt „nem azokat a döntéseket hozza meg amelyek szükségesek, hanem azokat, amelyeket a közvélemény-kutatások alapján népszerűnek lát”.

Az ITM és a Századvég összesen több mint 9 milliárd forintos, hároméves keretszerződését egyébként többször is módosították. A 24.hu levélben kereste meg a Századvég Alapítványt, hogy megtudjuk, kik és milyen témákban adtak tanácsot az ITM-nek, illetve azt, hogy milyen szakterületekről szólnak az elkészült tanulmányok. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik