Belföld

Az ellenzéki XVIII. kerület elfogadott egy erdővédő fideszes javaslatot

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

A XVIII. kerületi önkormányzata félti a kerület erdeit a kormány tűzifa rendelete után. Az ellenzéki vezetésű Pestszentlőrinc-Pestszentimrén csütörtökön közmeghallgatást tartottak a Halmi-erdőben a kormány 287/2022. (VIII. 4.) fakitermelési rendelete miatt.

Szaniszló Sándor polgármester az ülésen arra kérte a képviselőket, hogy politikai hovatartozástól függetlenül fogjanak össze annak érdekében, hogy a város erdeit, fáit ne vághassák ki.

Lévai István Zoltán, a Fidesz-KDNP helyi politikusa határozati javaslatot nyújtott be azért, hogy a kerületben található erdőterület a jelenlegi parkerdő besorolásból kerüljön át a városi erdő státuszba. Városi erdőként ugyanis védettebbnek számítana az erdőterület.

A XVIII. kerület közleménye szerint a kerületi vezetők és a koalíciós képviselők támogatták a fideszes politikus javaslatát, és szavazásukkal elfogadták azt, mondván, hogy mindent támogatnak, ami az erdők védelmét szolgálja.

Az önkormányzat a közmeghallgatáson szintén megfogalmazta az agrárminisztériumhoz szóló indítványát, amelyben azt kérik, hogy a „tarvágási rendelet” néven hírhedtté vált augusztus eleji kormányrendeletet helyezzék hatályon kívül. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor a rendelet hatálya ne érintse a belterületi és „közjóléti” erdőket.

Az ellenzéki kerület közleménye szerint a Fidesz-KDNP politikusai ezt a határozati javaslatot nem támogatták. A többségi frakciószövetség azonban megszavazta az előterjesztést, így két döntés is született a kerületi erdők védelme érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik