Belföld

10 forinttal lesz drágább a tojás darabja

Getty Images
Getty Images

A tojástermelők a drasztikusan változó termelési költségek miatt szeptembertől a tojástermelők nettó 10 Ft/db-os termelői áremelésre kényszerülnek, jelentette be a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

A Telex által idézett közlemény szerint a drágulás hátterében a több hónapja tartó aszály, az infláció és az energiaárak drasztikus növekedése áll.

A csapadékhiány magával vonzza a takarmányárak drágulását, amivel az állattartóknak számolniuk kell, emellett a gazdák működési költségeit drasztikusan növeli a jelentősen megemelkedett energiaár is, indokolt a szövetség.

A termelők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, az elmúlt 5 évben (2018. januártól 2022. júliusig) a tojás fogyasztói átlagára emelkedett a legkevésbé, összevetve olyan más alapélelmiszerekkel, mint a kenyér, a vaj vagy a tej.

Míg 2018. januárjában egy darab M-es tojás csomagolóhelyi ára nettó 31,92 Ft/db volt, 2022. júniusára mindössze 9 forinttal emelkedett ez az ár.

A Magyar Tojásszövetség megerősítette, hogy nincs tojáshiány az országban, arra viszont nem lehet számítani, hogy a saját termelésen felül olcsón hozzá lehet jutni import tojáshoz, ugyanis a magyar gazdákhoz hasonlóan Európa más országaiban is hasonló problémákkal kell megküzdenie a termelőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik