Belföld

Novák Katalin szeretettel átszőtt ajándékkal indul Ferenc pápához

Novák Katalin / Facebook
Novák Katalin / Facebook
A köztársasági elnök egy olyan stólát visz ajándékba, amelynek hímzésébe ő is besegített.

Csütörtökön utazik a Vatikánba Novák Katalin, akit a nyári diplomáciai szünet után a Vatikánban fogad Ferenc pápa. Az államfő olyan ajándékot visz, ami szerinte megmutatja kultúránk gazdagságát, hagyományok iránti tiszteletünket, miközben a Szentatya viseletének része is lehet. Ez nem más, mint egy papi stóla.

A köztársasági elnök Facebook-oldalán megköszönte Erdő Péter bíborosnak, hogy megáldotta az ajándékot.

A hímzett papi stólát dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna, a Népművészet Mestere tervezte, és több hímző asszony közös munkája nyomán készült el.

Novák Katalin szerint a stólában jelképesen ott van az egész ország, hiszen a motívumok a legismertebb kalocsai, békési szűcs, palóc, matyó, sióagárdi, és az úgynevezett úri díszítés világát tükrözik. Azt is elárulta az államfő, hogy az utolsó öltéseket maga készítette. Mint írta, a szeretettel átszőtt ajándékot büszkén adja át Ferenc pápának.

A csütörtöki audencia előtt a katolikus egyház feje április 21-én találkozott magyar politikussal, amikor fogadta Orbán Viktort.  Tavaly szeptemberben Ferenc pápa látogatott Budapestre, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, amikor még Novák elődjével, Áder Jánossal találkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik