Belföld

Az olcsó tűzijátékjegy osztogatása közben a mozdonyvezetőivel hadakozik a MÁV

MTI
MTI

Miközben minden vidéki állampolgárnak kétezer forintos kedvezményes tűzijátékjegyeket osztogat, saját dolgozónak kevésbé nagylelkű arcát mutatja a MÁV.

A vasúttársasággal kapcsolatban szinte egy időben jelent meg két közlemény, amelyben egyrészt akciós jegyeket ajánlanak az elmaradt augusztus 20-i tűzijáték pótnapjára, és amelyben bejelentik, hogy megalapozatlannak tartják a béremelésekért küzdő Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését.

A szakszervezet álláspontja szerint a cég a tavasszal 300 ezer forintos egyszeri kifizetésre vállalt kötelezettséget, és azt is elfogadta, hogy a mozdonyvezetőket emellett megillet minden olyan évközi kifizetés, amit a többi vasutas is megkap. A szakszervezet szerint azonban a megállapodás alól a MÁV úgy próbált kibújni, hogy összemosta az összeget a minden munkavállalónak biztosított vasutasnapi kifizetéssel.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete a hónap elején szólította fel újra a MÁV vezetését, hogy teljesítse a megállapodásban vállalt kötelezettségét, és javasolta, hogy augusztus végéig határozzanak a sztrájk időpontjáról.

A MÁV-Start a csütörtöki közleményében azt írta: kiemelten elismerik a mozdonyvezetők felelősségteljes munkájának jelentőségét: keresetük 2016 óta több mint 60 százalékkal növekedett, és az idén év elején megvalósított 10 százalékos béremelés tovább növelte járandóságukat. Ennek eredményeként a mozdonyvezetők a MÁV-csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete meghaladja a 800 ezer forintot. Emellett júliusban előrehozott, egyszeri, egyösszegű kifizetésben részesült a vállalatcsoport minden munkavállalója, köztük a mozdonyvezetők is.

A MÁV és a MÁV-START állítja, hogy a szakszervezetekkel kötött megállapodást maradéktalanul betartotta, ezért a vasúttársaság a bírósághoz fordul, és kezdeményezi a sztrájk jogellenességének megállapítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik