Belföld

Fizetni kell a győri kórházban, ha látni akarja elhunyt rokonát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
5500 forintot kérnek. Az Országos Kórházi Főigazgatóság ezt nem tartja etikusnak.

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban 5500 forintot kell fizetni azért, ha egy hozzátartozó még az elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona holttestét. Az úgytudjuk.hu-nak ezt megerősítette Dr. Jávor László főigazgató, aki szerint azonban ez a díjfizetési kötelezettség nem újdonság, már két éve bevezették. Az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése ugyanis a  jogszabályok szerint nem közfinanszírozott.

Nincs nevesítve a boncmesterek munkakörében sem, miközben ezekkel a  többletfeladatokkal jár:

  • megtekintés időpontjának előzetes egyeztetése,
  • az elhunyt hűtőből történő kiemelése,
  • az elhunyt kegyeleti szempontokra figyelemmel történő előkészítése,
  • a bemutató helyiség berendezése, az elhunyt megtekintését követő intézkedések

– közölte a főigazgató, aki szerint a konkrét összeget is az ezen tevékenység ellátására fordított időtartam, valamint a munkatársak illetményének megállapítására vonatkozó hatályos jogszabályi előírások alapján állapították meg. A pénzt a kórház számlájára kell utalni.

A főigazgató szerint ennek nincs köze orvosetikai ügyekhez. Jelenleg nincs központi szabályozás, de a portál névtelen forrásai szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) nem tartja elfogadhatónak a győri térítési díjat, az új, egységes szabály alapján vélhetően nem lehet majd ilyen jogcímen térítési díjat beszedni a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik